Amerikai-orosz egyeztetés Szíriáról – mégiscsak elmegy Tillerson Moszkvába

Tillerson amerikai és Lavrov orosz külügyminiszter telefonon megbeszélte a szíriai helyzetet, mely azt követően éleződött ki, hogy pénteken az amerikai flotta rakétacsapást hajtott végre egy szíriai támaszpont ellen.

A hírek szerint fél órával a rakétaakció megindítása előtt az amerikaiak figyelmeztették Oroszországot a csapásra. Az orosz rakétavédelmi rendszer, melyet Szíria nemrég szerelt fel, mégsem védte meg a támaszpontot az amerikai rakétacsapástól.

Lavrov külügyminiszter igen óvatosan bírálta az amerikai akciót: abban a helyzetben, amikor Szíria a terrorizmus ellen harcol, a gyengítése a szélsőségesek kezére játszik – mondta Lavrov az amerikai külügyminiszternek. Nemrég Washingtonban az az álláspont alakult ki, hogy immár nem követelik Aszad elnök menesztését, mert szükség van rá a terrorizmus elleni harcban. Csakhogy közbejött a gáztámadás, melynek gyerekek is áldozatául estek. Mind Szíria, mind pedig Oroszország tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz. Korábban Szíria az oroszokra bízta a harci gázok őrzését, illetve megsemmisítését.

Tillerson és Lavrov beszélgetése nyugodt légkörben zajlott, és ami a legfontosabb: hamarosan személyesen is tárgyalnak egymással! Korábban szó volt Tillerson moszkvai útjáról, de a sziriai amerikai támadás miatt ez kérdésessé vált. Most úgy tűnik : az amerikai diplomácia vezetője hamarosan Moszkvába látogat, hogy személyesen tisztázza az USA és Oroszország viszonyát, mely Szíria miatt rendkívüli mértékben kiéleződött.

Fotó: Lavrov és Tillerson kezet ráz egymással Bonnban, 2017 februárjában / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez