Végre tudtunk aludni – egyelőre működik a meghosszabbított tűzszünet Szíriában

Utolsó esélynek tartják a békére sokan a hétfőn napnyugtakor életbe lépett szíriai tűzszünetet, amit az amerikai és az orosz külügyminiszter hozott tető alá. Az első 48 óra jól telt, így újabb két napra meghosszabbították a fegyvernyugvást. A segélyekre viszont még várniuk kell a rászorulóknak.

“Általában ébren töltjük az éjszakát, figyeljük a repülőgépek zúgását. Most azonban, Istennek hála, mindannyian tudtunk aludni” – mondta az AFP-nek még a tűzszünet első éjjele után a felkelők kezén lévő Talibesszeh egyik lakója. A Szíria közepén fekvő várost keményen lőtték a kormányerők a fegyvernyugvás előtt, most azonban a bombázók is a földön maradtak.

Hasonló a helyzet Idlib tartományban, fent északnyugaton, melynek nagy része ugyancsak a lázadók ellenőrzése alatt áll. Hétfőn napnyugta előtt még 13 emberrel végeztek a légicsapások, most azonban nyugalom van. Egy embert sem öltek meg Homszban, Latakiában, Hamában, Damaszkusz külvárosaiban, Idlibben vagy a többi, a tűzszünet hatálya alá eső területen – jelentette szerdán az angliai székhelyű megfigyelő szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights.

Az emberek Aleppóban is későig kint maradtak az utcákon, a kormány és az ellenzék kezén lévő területeken egyaránt. Élvezték, hogy nyugodtan megülhetik az Íd el-Adhát, a muzulmánok egyik legnagyobb ünnepét.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint még túl korai sikeresnek minősíteni a tűzszünetet, de arra biztatta mindkét oldalt, hogy ragadják meg az alkalmat. Akárcsak orosz kollégája, Szergej Lavrov, aki úgy nyilatkozott, hogy kihívásokat tartogatnak a következő napok, de a pénteken elfogadott közös tervnek van esélye a működésre. És hozzátette: ez az utolsó esély arra, hogy megmentsék az egységes Szíriát.

Ha ezt a 48 órát is kibírja a fegyvernyugvás, és szórványosnál nagyobb lövöldözések nem lesznek, akkor újabb 48 órára meghosszabbítják. Ha pedig egy hét telik el nagyobb konfliktus nélkül Damaszkusz és a lázadók között, akkor megkezdődik a példa nélküli közös amerikai-orosz légi offenzíva az iszlamista terroristák, mindenekelőtt az Iszlám Állam és az al-Kaida ellen.

Ám a tűzszünet egyik célját nehezebb elérni, mint gondolták. Ez pedig a humanitárius segélyek eljuttatása az ostromlott vagy a harcok miatt eddig megközelíthetetlen területekre. Mindenekelőtt Aleppóba, ahol negyedmillióan számítanak a segítségre. Július eleje óta szállítmány nem érkezett Szíria második legnagyobb városába, az élelmiszerrel és gyógyszerekkel megrakott konvojt ott várják a legtöbben.

 

Jens Laerke, az ENSZ humanitárius irodájának szóvivője azt mondta szerdán a CNN-nek, hogy még a vámterületen, a török határon vannak a teherautók, biztosítékokat várnak mind a kormányerőktől, mind a lázadóktól arra, hogy biztonságosan tudnak haladni Szíria északnyugati területein. A konvoj mindenesetre kész az indulásra, és el is indul, ha a körülmények ezt megengedik – tette hozzá.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez