Orosz Középsuli harmadszor – moszkvai interjú

Az immár Romániába és Oroszországba is exportált magyar filmsorozat, a Középsuli népszerűségének titka talán abban is rejlik, hogy a szereplők nagy része valóban középiskolás diák, így még hitelesebben tudják eljátszani a karakterüket.

Itthon már az 50. rész készül, a sorozat elérése 4,2 milliós, az epizódokat félmillióan követik. Oroszországban most jött ki a harmadik rész. A szereplők ott nem középiskolások, hanem színészpalánták. A sztori nagyjából követi a magyarországit – tehát a moszkvai „Középsuliban” is mindig történik valami, forr az élet.

A forgatásról nem egy szereplőnél, hanem egy beavatott, mégis kicsit kívülálló személynél, a Nemzetközi Bölcsészettudományi és Nyelvészeti Főiskola Színház- és Filmművészeti tanszékének vezetőjénél érdeklődött Erdélyi Eszkimó Péter. Jelena Kiszeljova a háttérben tevékenykedik, és természetesen jelen van a forgatásokon is.

– Minden a magyar filmes stábtól függ. Ők teremtik meg a teljes csapat hangulatát, ők adják meg a munka ritmusát, ők teremtik meg a filmsorozat tartalmát.  A két meghatározó személy a színes karakterű Kiss Róbert Richard és „jobb keze”, vagy mondhatnánk „jobb szeme”, Kámán Albert, az operatőr. Kész élvezet nézni őket munka közben. A Benedict Cumberbatch és Martin Freeman alakította Sherlock Holmes és Doctor Watson jut róluk eszembe, hiszen a rendező és az operatőr is Watsonékhoz hasonlóan rendkívül erős egyéniségű, elképesztően jó megfigyelő, ráadásul mindketten képesek arra, hogy végtelen figyelemmel kísérjék az adott partnerüket .

A színésznevelő szerint közhely, hogy a sikeres élethez egyharmad részben szerencse is kell. Nos, valószínűleg azért esett a magyar alkotók választása célzatosan erre az orosz színészsulira, mert egy évvel ezelőtt éppen ők nyerték el Budapesten az Arany Ősz Nemzetközi Művészeti Fesztivál fődíját. Ráadásul felléphettek a Massolit kávéházban, ahol a magyar alkotó értelmiség melegen fogadta Mihail Zoscsenko darabját, vagyis a magyar alkotók otthon ismerhették meg az orosz színészek művészi munkáját.

A két nagyszerű orosz színész, Julija Krilova és Andrej Molotkov Budapesten.
A két nagyszerű orosz színész, Julija Krilova és Andrej Molotkov Budapesten.

 

– Nagyszerű színész csapatot állítottunk össze, amelyben a groteszken erőszakos tornatanárt Andrej Molotov, Oroszország Érdemes Művésze alakítja, aki a tesitanárok nagyon vicces arcát mutatja be és minduntalan a kamaszok tréfáinak főszereplője. Minden iskola minden osztályában vannak vezető egyéniségű fiúk. Őket nagyon tehetségesen alakítják Dmitrij Haszija, a macsó és Alekszej Jefremov, a huligán. Ők minduntalan harcban állnak egymással. No, és persze az osztály szépei! Az első számú szépség Julija Krilova, a második Nasztya Resetnyikova, a harmadik Marina Vajnpressz. Fontos szerepet játszik a lúzer kislány, akit Krisztina Pohorova játszik, és a forgatókönyv szerint szintén irányítóvá válik. Persze ahol több ember akar főnök lenni, biztosan viszályok alakulnak ki, összecsapásokra kerül sor… Például az iskolai szépségversenyen! – részletezi a forgatás hangulatát, menetét Jelena Kisziljova.

Az orosz Középsuli 3. részét ITT nézhetik meg.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez