Hegedű kíséri az Iszlám Állam elleni harcot Moszulban

Miután az Iszlám Állam elfoglalta az iraki Moszult, Amin Mukdad elmenekült. Most, hogy a város nagy részéből már kiűzték az iszlamistákat, visszament. Koncertet adott egy olyan helyen, mely a keresztényeknek és a muzulmánoknak is szent.

Pontosabban annak a romjai között. Olyan dallamokat játszott, amelyeket ő maga komponált. Akkor, amikor a várost még teljes egészében olyanok uralták, akik gyűlölik a zenét.

A hegedűszót a Moszul nyugati részén ropogó fegyverek hangja kísérte. Vagy fordítva: a zene kísérte a fegyverdörgést és a robbanásokat. Ott még mindig harcolnak az ISIS ellen a nemzetközi koalíció támogatásával az iraki katonák.

Ez a város mindenkié, nemcsak egy szektáé – mondta a Reuters tudósítójának a 28 éves hegedűművész. “Az Iszlám Állam nem egy vallást képvisel, hanem egy ideológiát, amelyik elnyomja a szabadságot. Minden, ami összefügg vele, rossz.”

Mukdad szerdai egyórás koncertje Jónás felrobbantott sírjánál, vagy ahogy a muzulmánok hívják, Junisz próféta mecsetjénél az egységet kívánta jelképezni. “Üzenni szeretnék ezzel a világnak, pofont adni a terrorizmusnak és azoknak az eszméknek, amelyek korlátozzák a szabadságot. Azt mondom nekik, hogy a zene gyönyörű dolog. És mindenki, aki ellene van, ronda.”

Mukdad a koncertet a közösségi médiában hirdette meg, ami igazán nem kockázatmentes lépés Kelet-Moszulban, miközben még az iszlamisták ellenőrzik az Óvárost a Tigris túlpartján. A helyszínt katonák vigyázták az ősi Ninive romjai közelében. Először mindenkit el akartak hajtani, mert egy rakéta hangja rázta meg a környéket. Azt mondták, nem tudják garantálni senkinek a biztonságát. De senki nem ment el és amikor a közönség tapsolni kezdett, ők is megadták magukat. “Az előadás olyan volt, mint egy álom” – mondta Tahany Szaleh. A diáklánynak ott kellett hagynia az egyetemet, amikor az Iszlám Állam elfoglalta Moszult.

Most ő is üzenni akart. Nevezetesen azt, hogy nem állt meg az élet a városban. “A hatalmas rombolás ellenére mi még mindig boldogok akarunk lenni, zenét akarunk hallgatni.” Az iszlamisták alatt a szórakozás tilos volt. Mukdad eleinte mégis tovább játszott, zárt ablakok mögött, egyedül vagy néhány zenész barátjával. “Én abbahagytam, mert féltem. De ő tovább játszott” – mondja Hakam Anasz, az egyik barát. “Megpróbáltuk lebeszélni róla, mondtuk, hogy megölhetik érte, de ő csak játszott.”

Aztán az iszlamisták lerohanták Mukdad házát, elvitték a hangszereit és megfenyegették, hogy megbüntetik. Bagdadba menekült, most is ott él. Moszulban fél éve folyik a harc az Iszlám Állam kiszorításáért. A város lakói tűrőképességük határán vannak. Mukdad koncertjére mindössze húszan mertek elmenni – húsz fiatal moszuli.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez