Zsarolás szexvideóval – kötelezhet-e a bíróság az okostelefon kódjának megadására?

Az amerikai alkotmány kimondja: senki sem kötelezhető olyan bizonyíték kiadására, mely ellene szól. Erre hivatkoztak két celeb ügyvédei. A celebek egy harmadik celebet zsaroltak szexvideóval Florida államban.

A rendőrség annak rendje és módja szerint kinyomozta az ügyet és letartóztatta a 29 éves Hencha Voigtot és barátját zsarolás miatt. Te kábszeres kurva, ha nem fizetsz, akkor a szexvideódban mindenki gyönyörködhet majd! – ezt üzenték a harmadik helyi celebnek, Yes Yulznak. Minthogy mindegyik helyi hírességnek több százezer követője van a közösségi oldalakon, így az ügy önmagában is nagy érdeklődést váltott ki. Magát az amerikai társadalmat viszont a híres ötödik paragrafus jogi csapdája foglalkoztatja. Ez ugyanis a zsarolókat védelmezi ebben az esetben. A helyi bíróság első fokon úgy döntött: a zsarolók kötelesek megadni a kódokat!

Joshua J. Horowitz, aki az információs technológia jogi problémáinak szakértője, úgy nyilatkozott a CNN hírtelevíziónak, hogy annyi bűnügyben szerepel ez a probléma, hogy az ügy valószínűleg a Legfelső Bíróság előtt végzi majd. És mi lesz addig a celebekkel? Miután a zsarolás célpontja nem volt hajlandó kifizetni a 18 ezer dollárt és szólt a rendőröknek, megindult az eljárás. A két zsarolót elkapták. Náluk voltak az okostelefonok is, melyeken a gyanú szerint ott a szexvideó. Csakhogy nem tudták a belépési kódot. A letartóztatott celebek pedig nem siettek ezt közölni. Most is azonnal fellebbeztek. A bulvársajtó pedig meg kockáztatja azt a feltevést, hogy a celebek ily módon kerestek feltűnést. Bekerülhettek a lapokba, sőt még a CNN hírtelevízióba is, mert a híres ötödik paragrafus mindenkit izgat: vajon kényszerítheti-e a bíróság arra a gyanúsítottat, hogy megadja okostelefonja vagy számítógépe kódját, amivel önmaga ellen szolgáltat bizonyítékot?!

Fotó: CNN

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez