Katolikus zarándokútvonalat építenének ki Egyiptomban

Miközben az Iszlám Állam egyiptomi szárnya az ottani keresztények elűzését tűzte ki célul, a kairói kormány zarándokútvonalat alakítana ki a szent család egyiptomi útja mentén.

Egyiptom idegenforgalmi minisztere, Jehia Rased már el is utazott Rómába, hogy a Vatikán turizmussal foglalkozó szakembereivel egyeztessen. A vallási turizmus részeként népszerűsítenék a Szent Család egyiptomi útjának vonalát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ahogy a Biblia írja, Jézus születése után a kisded, Mária és József menekülni kényszerült a helytartó, Heródes elől. Egy angyal figyelmeztette őket arra, hogy a római helytartó, miután a napkeleti bölcsektől a megváltó születéséről értesült, az újszülött fiú életére tör, és azt tanácsolta, menjenek Betlehemből Egyiptomba. Az utazás körülbelül három évig tartott, útvonalát egyebek mellett a kairói Függő Templom falán mozaikok mutatják. Ez ma helyi kopt keresztény zarándokútvonalként funkcionál, Tell Basta (Bubastis) az első állomása és Kairón keresztül dél felé tartva majdnem Aszjútig tart – ez a fővárostól 380 kilométerre fekszik a Nílus mentén. Főként azokat a nagyon régi templomokat és sziklabemélyedéseket keresik fel a hívők, ahol a kis Jézus aludt, illetve azokat a kutakat, melyek mellett megpihent a szent család.

url1

A turizmus hét szűk esztendejét elszenvedő egyiptomiak abban bíznak, hogy a zarándokút nagyszámú utazót vonzana az országba. Ferenc pápa nemrégiben látogatott Egyiptomba, és ő is arról beszélt, hogy nagy megtiszteltetés számára felkeresni azt a földet, ahol a szent család járt 2 ezer évvel ezelőtt. A katolikus egyházfő vizitjét hatalmas biztonsági intézkedések kísérték. Virágvasárnap két kopt keresztény templom ellen is merényletet követtek el az iszlamisták, akik kijelentették, hogy céljuk elűzni a keresztényeket az országból. A múlt héten arra figyelmeztették az egyiptomi muzulmánokat, hogy maradjanak távol a keresztény helyektől és rendezvényektől, mert máskülönben célponttá válhatnak.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez