10 dollárral állította le a világméretű hekkerakciót a fiatal szoftverszakértő

Több mint 100 országban blokkolt számítógépeket a WannaCry zsaroló vírus, melynek gazdái minden számítógép tulajdonosától 300 dollárt kértek azért, hogy azok újra hozzáférhessenek adataikhoz.

A zsaroló szoftver – ransomware – domainje üres volt. Erre regisztrált be a MalwareTech egy 22 éves szoftverszakértője. 10,69 centet fizetett és a zsaroló vírus hősi halált halt! Nem hiszem, hogy valami nagy dolgot tettem volna – nyilatkozta a CNN-nek az ifjú szoftverszakértő, aki megszabadította a világot ettől a rémálomtól. Persze örülök, hogy segíthettem.

Nagy-Britanniában műtétek maradtak el kórházakban, mert a zsarolóvírus megbénította az NHS, a brit közegészségügy szinte teljes rendszerét. Más országokban nem volt ilyen drámai hatás, de a zsarolóvírust szinte mindenütt észlelték az orosz belügyminisztériumtól az El Mundo című spanyol lap szerkesztőségéig. A zsarolók a Windows egyik hibáját használták ki. Ezt a hibát az NSA, az USA digitális hírszerzése már korábban kiszúrta, de nem szólt róla, hanem maga is kihasználta. A zsarolók valószínűleg hasonló módszerekkel dolgozhattak. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez a zsarolás leállt ugyan egy szerencsés akció miatt, de egyáltalán nem biztos, hogy nem ismétlődik meg. Akkor pedig nem biztos, hogy egy tízdolláros ötlet elég lesz a világméretű zsarolás leállítására…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez