Mi a hosszú élet titka? Kérdezze a dánokat!

Ők ugyanis nagyon tudnak valamit: most háromszor annyi 100 év feletti ember él Dániában, mint 25 éve.

A közelmúltban hozták nyilvánosságra annak a tanulmánynak az eredményeit Dániában, amely azt mutatja, hogy megöregedés szempontjából kevés jobb hely lehet Európában a skandináv országnál. Az egyik legnagyobb médiaszolgáltató, a DR megbízásából készült felmérésből ugyanis kiderül, hogy igen szép számmal vannak ott olyanok, akik megélték a 100. születésnapjukat. 2017 elején több mint 1100 dán mondhatta el ezt magáról, szemben az 1992-es 367-tel. Az okok közé sorolják a javuló élet- és munkahelyi körülményeket, a lakhatási és egészségügyi fejlesztéseket és a magas szintű idősgondozást, melynek köszönhetően egyre nagyobb számban élhetnek jobb minőségű életet az idősebb generáció tagjai is.

00cppp

Kaare Christensen, a Dél-Dán Egyetem életkorkutatással foglalkozó intézetének szakembere szerint a trend a jövőben is folytatódni látszik: „Az idős emberek egyre jobb és jobb mentális állapotban érik el az öregkort és az adatok azt vetítik előre, hogy ez a fejlődés sok évig folytatódik majd. Úgy látszik, a jó indulás az életben magasabb intelligenciaszintet jelent, amit az emberek a későbbi életükben is megtartanak” – mondta a kutató a DR riporterének, utalva a lakosság jó szereplésére az IQ teszteken.

000dmA jelenlegi várható élettartam Dániában 82.2 év a nőknél és 78.8 a férfiaknál – ezzel azonban még mindig nem tudták behozni a spanyol nőket és a svéd férfiakat, hiszen az előbbieknél 85.5, az utóbbiaknál pedig 79.6 év a várható élettartam.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez