Kohl európai örökségét hangsúlyozták a kancellár temetésén

“Szerettem ezt az embert. Rádöbbentett arra, hogy olyasmit szolgálunk, ami felettünk áll” – mondta Bill Clinton a temetési szertartáson Strasbourgban. Kohl kancellár európai lobogóval borított koporsója szimbóluma volt annak, hogy Németország egyesítője az európaiak egységének elszánt híve volt.

A 87 éves korában elhunyt exkancellár 16 éven át: 1982 és 1998 között irányította Németország kormányát. Ezek történelmi idők voltak, hiszen ekkor dőlt le a berlini fal és vált újra egy állammá Németország. Ekkor döntöttek az euró bevezetéséről, mely hosszú távon meghatározhatja az Európai Unió jövőjét.

Jean Claude Juncker a nagy európait méltatta a búcsúbeszédben. Az utolsó szónok Angela Merkel kancellár volt: Ön nélkül nem lennék ma Németország kancellárja – vallotta be az NDK-ban felnőtt politikus. Angela Merkel Kohl kancellárnak köszönhette politikusi karrierjét. Később azonban szembefordult vele, amikor kiderült, hogy a kancellár olyan pénzekhez jutott a választási kampányok alkalmából, melyek törvénytelenek voltak. Kohl kancellár első felesége öngyilkos lett. Második neje azt szerette volna, ha az exkancellár temetésén Orbán Viktor magyar miniszterelnök mond beszédet. Erről lebeszélték az özvegyet, aki beletörődött, hogy Angela Merkel, az utód búcsúztassa elődjét a CDU élén.

A német kancellár most Strasbourgban Kohl európai örökségét hangsúlyozta éppúgy, mint Emmanuel Macron francia elnök. Kohl kancellár hamvait Strasbourgból Speyer városába vitte a helikopter. Ott nyolc császár mellett alussza örök álmát Kohl német kancellár, aki egyesítette hazáját és egyben megerősítette Németország európai elkötelezettségét. Németország ma egyértelműen az Európai Unió vezető hatalma, és ebben fontos szerep jutott a 87 éves korában elhunyt Helmut Kohlnak, akit ez EU szimbólumaként búcsúztattak Strasbourgban, a német gyökerekkel rendelkező francia városban.

Fotó: Gyászolók Speyerben / dpa

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez