Egy amerikai Párizsban – Trump a francia nemzeti ünnepet is ott tölti (videó)

Varsó és Hamburg után újra Európában van az Egyesült Államok elnöke. Két napra érkezett Párizsba, feleségével együtt.

Donald Trump nem túlságosan népszerű Európában. Londonban például egészen egyszerűen nem akarták fogadni. Ezért csak jövőre kerülhet sor Trump látogatására abban az országban, ahonnan az ősei kivándoroltak az Egyesült Államokba. Macron francia elnök viszont enyhíteni akar Trump elszigeteltségén. Ráadásul Angela Merkel is a francia fővárosban van, így a kissé problematikus európai-amerikai kapcsolatokat előrelendíthetik.

Közös elképzelések akadnak bőven: ott van például az iszlamista terrorizmus. Mindenki amellett van, hogy a nagyhatalmaknak valamiféle közös fellépésre lenne szükségük a probléma megoldására. Franciaország különösen a célkeresztben van: tavaly épp a nemzeti ünnep idején hajtott bele egy fagylaltoskocsi a tömegbe Nizzában. Pánik, rengeteg halott és sebesült. Ennek ellenére most ugyanúgy akarnak ünnepelni, mintha mi sem történt volna, miközben persze semmit sem felejtettek el.

A fő vitatéma Trump és az európaiak között a gazdaság. Az USA elnöke nyíltan a nemzeti önzésre alapozza a politikáját, az európaiak ezt – a történelmi tapasztalatokra hivatkozva – elutasítják. Ráadásul Macron és Angela Merkel joggal mutathatnak rá arra, hogy a globalizáció élharcosa épp az USA és Nagy-Britannia volt. Pontosan az a két ország, melynek vezetői most antiglobalista húrokat pengetnek.

A színfalak mögött természetesen egyáltalán nem erről van szó: minden érdekelt fél pontosan tudja, hogy beszélni a globalizáció ellen népszerű lehet, de praktikus aligha. Trump a választási kampány idején kereskedelmi háborúval fenyegette meg a vetélytársakat. Ebből semmi sem lett. Egyelőre. Macron francia elnök épp azt szeretné elérni, hogy végképp vegyék le ezt a napirendről. Vagyis előremenekülést javasol a globalizáció elmélyítésére. Szabályozott globalizáció – ez a francia elnök jelszava. Arról akarja meggyőzni Trumpot, hogy az Egyesült Államoknak is ez az érdeke. Különben Amerika magára maradhat, mint a G20 csúcson. Trump kétnapos franciaországi látogatása után talán kiderül: milyen irányt követ majd a világ első számú nagyhatalma, mely jelenleg olyan benyomást kelt, mintha maga sem tudná, hogy mit akar…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez