Macron: soha semmi nem választhat el az Egyesült Államoktól!

Július 14-én a katonai díszszemle díszvendége Donald Trump volt. Nem véletlenül: 100 éve érkeztek meg az első amerikai csapatok francia földre, hogy eldöntsék az első világháborút az antant javára.

A franciák persze arra is szívesen rámutatnak: az USA csak viszonozta a szívességet, hiszen Lafayette márki csapatai a XVIII. században fontos szerepet játszottak abban, hogy George Washington legyőzte az angolokat a függetlenségi háborúban. Macron elnök azért hívta meg Donald Trumpot, mert az amerikai elnök elszigetelődött a G20 csúcsértekezleten Hamburgban. Most hálából Trump kijelentette Párizsban: lehet valamit csinálni a klímaegyezménnyel! Hat héttel korábban még azt közölte: az USA kilép, mert neki a nemzetközi egyezmény túlságosan drága. A franciák különösen nehezményezték a döntést, hiszen a klímaegyezmény Párizsban született meg. Ezt annak idején nagy diplomáciai sikernek tartották Franciaországban.

A 39 éves Emmanuel Macron az első francia elnök, aki igazán jól tud angolul és aki teljes mértékben értékelni tudja az informatikai forradalmat és a globalizációt. Emiatt tisztában van az USA pótolhatlan szerepével a világgazdaságban és a nemzetközi harcban a terrorizmus ellen. Franciaország különösen kiemelt célpont az iszlamista merénylőknek, ezért az új elnök számára fontos az amerikai támogatás ezen a téren.

Macron különben részt vett azon az ünnepségen is, melyen az egy évvel ezelőtti nizzai merényletre emlékeztek. Ez volt eddig a legtöbb áldozatot követelő iszlamista merénylet Európában: 86 halott és több mint 430 sebesült. Ráadásul a támadást a nemzeti ünnepen követték el. Párizs számára különösen fontos, hogy megkapja az amerikai hírszerzés információit az iszlamista terrorizmusról. Eddig ígéretek hangzottak el, de a konkrét eredmény kevés. Pedig ha a britek kívánnak az Unióból, akkor jelentősen csökkenhet az információk mennyisége. Macron szeretné, ha az USA megbízna Franciaországban annyira, hogy megosztaná vele a terrorizmussal kapcsolatos információkat. Az amerikaiak azért tartózkodóak, mert attól félnek, hogy az orosz titkosszolgálat túl jó kapcsolatot ápol a franciákkal. A gyanakvás nem alaptalan. A kilencvenes években Franciaország hadügyminiszteréről derült ki, hogy szigorúan titkos NATO-információkat adott át az oroszoknak.

Fotó: EPA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez