Amerika magára maradt – Trump szerint a G20 mégis csodálatos siker volt

Vasárnap reggel is rohamoztak a tüntetők Hamburgban a G20 ellen, holott a tanácskozása szombaton végetért. A célpont változatlanul Donald Trump volt, de kijutott a bírálatokból Vlagyimir Putyinnak is.

Az amerikai elnök mégis csodálatos sikerről beszélt és megköszönte Angela Merkel kancellár szervezőmunkáját. Hála a német kancellárnak, megszületett a közös közlemény, mely elismeri, hogy az USA kilép a párizsi klíma egyezményből, de azt is hangsúlyozza: a másik 19 résztvevő kitart mellette. Ezt az egységet Amerikával szemben Merkel kancellár külön is hangsúlyozta a G20 végén.

Erdogan török elnök ismét igyekezett borsot törni Merkel kancellár orra alá: Hamburgban sajtóértekezleten közölte, hogy Törökország nem biztos, hogy ratifikálja a párizsi klímamegállapodást. A szegényebb államoknak ugyanis a gazdagok kompenzációt igértek azért, hogy megkönnyítsék az átmenetet a környezetbarát technológiákra. Ez a kompenzációs rendszer problémássá vált az USA kilépése miatt.

Trump a kínai elnökkel az észak-koreai helyzetet vitatta meg Hamburgban, ahol már erről korábban eszmét cserélt Putyin orosz elnökkel is. Észak-Korea ifjú diktátora épp a G20 csúcs előtt utasítást adott egy interkontinentális rakéta kipróbálására. Ez elérheti akár az USA területét is. Trump emiatt újra katonai akcióval fenyegette meg a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert. Hszi Csin-ping kínai államfő igyekezett lebeszélni Trumpot a katonai erő alkalmazásáról.

Szóba kerültek a kereskedelmi ellentétek is. A kínaiak csak annyit közöltek: előrehaladást értek el az ügyben. Trump a választási kampányban kereskedelmi háborúval fenyegette meg Kínát. Peking ezt mindenképp igyekszik elkerülni. A G20 záróközleménye megerősíti a tagállamoknak azt a jogát, hogy intézkedéseket tegyenek a saját piacuk védelmében. Ugyanakkor állást foglal a szabadkereskedelem mellett. A G20 csúcs tehát, mely Donald Trump szerint csodálatos siker volt, nem oldott meg semmit, de lehetővé tett sok személyes találkozást és ennyiben hozzájárulhat a problémák rendezéséhez.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez