Két lázadóvezért csaltak tőrbe Egyiptomban

A Muszlim Testvériséghez köthető Haszam milícia két magasrangú vezetőjét lőtték le a rendőrök, miután csapdát állítottak nekik – közölte az egyiptomi belügyminisztérium.

Az egyiptomi hatóságok tudomást szereztek arról, hogy a Haszam milícia két magasrangú vezetője Kairó egyik újonnan épült külvárosi negyedébe szeretné áttenni rejtekhelyét. Ezért az oda vezető utakon ellenörző pontokat állítottak fel. A rendőrök csőre töltött fegyverekkel vártak, a két milicista vezér végül fenn is akadt az egyik ellenörző ponton, ahol tűzpárbajba keveredtek.

Az egyiptomi belügyminisztérium arról nem adott ki tájékoztatást, hogy az akció pontosan mikor történt, csak arról számoltak be, hogy a két milicistát végül a rendőröknek sikerült lelőniük. Nevüket nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit tudni róluk, hogy 21 és 24 évesek voltak. A hivatalos nyilvántartásban pedig diákként szerepeltek. A minisztérium szerint azonban mindketten rendkívül veszélyesek voltak, korábban több támadásra is parancsot adtak. A lövöldözés után a rendőrök a kocsijukat is átvizsgálták: hét gépfegyvert, két pisztolyt, maszkokat, rengeteg lőszert és kommunikációs eszközöket találtak a járműben.

A Haszam milícia az egyiptomi kormány állítása szerint a betiltott Muszlim Testvériséghez köthető szélsőséges fegyveres szervezet, amely 2016-ban jött létre. Azóta számos merényletet hajtott végre, főként politikusok, magasrangú köztisztviselők és rendőrök ellen. A fegyveres szervezet elsősorban a fővárosban, Kairóban és környékén aktív. Májusban három rendőrt lőttek le, amikor megtámadták a konvojukat, nemrég pedig egy magasrangú belbiztonsági tiszttel végztek Kairóban.

Az egyiptomi vezetésnek azonban nem csak a Haszam milíciával kell szembenéznie. Az ország területén több terrorszervezet is működik, különösen a Sínai-félsziget északi részén, ahol az Iszlám Állam és az al-Kaidához köthető fegyveres csoportok rendkívül aktívan és hatékonyan működnek Morszi elnök négy évvel ezelőtti elmozdítása óta. Mióta erővel kirakták az egyiptomi elnöki palotából a Muszlim Testvériség színeiben szabadon megválasztott államfőt, több száz rendőr és katona vesztette életét a szélsőségesek által végrehajtott támadásokban és robbantásos merényletekben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez