Az AIDS-helyzet mindenütt javul, kivéve az egykori szocialista országokat

Oroszországban állnak a legrosszabbul a dolgok: az új HIV-fertőzöttek háromnegyede innen kerül ki. Az állam teljes mértékben elhanyagolta ezt a területet. Amíg a törvények nem változnak addig nincs remény a javulásra – hangsúlyozta a UNAIDS vezetője Párizsban.

Míg az egykori szocialista országokban: Európa keleti felén és Közép-Ázsiában romlott a helyzet, addig a világ más részein kedvező fordulat ment végbe. Csökkent az új vírusfertőzöttek száma. Tavalyelőtt 2,1 millió volt a világon és tavaly már csak 1,8 millió. Hála a kezelésnek, egyre kevésbé halálos veszély a vírusfertőzés: 2015-ben 1,1 millió , tavaly 1 millió áldozata volt az AIDS-nek az egész világon.

A UNAIDS, az ENSZ közös AIDS-ellenes szervezete azt szeretné, ha 2020-ra elérnék a háromszor 90%-ot. Ez azt jelenti, hogy a HIV fertőzöttek 90%-a tudjon a betegségéről. Akik már tudnak róla, azok 90%-a kezeltesse is magát. Végül pedig a kezelés eredményeképp a betegek 90%-a eljusson egy olyan állapotba, amely már nem fenyegeti a saját életét meg a másokét sem.

Párizs városa kulcsszerepet játszik az AIDS elleni világméretű küzdelemben. Párizs AIDS-mentes város – ez a polgármester asszony jelszava. Anne Hidalgo üdvözli majd azt a nemzetközi AIDS-konferenciát is, melyet a francia fővárosban tartanak meg a hétvégén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez