Peking közvetíteni próbál Washington és Phenjan között

Mind Kínának, mind az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy a béke fennmaradjon a Koreai-félszigeten – mondta Hszi Csin-ping elnök Donald Trumpnak. A kínai állami televízió számolt be a két elnök telefonbeszélgetéséről, amely kizárólag Észak-Korea körül forgott.

Korábban a Global Times című, Pekingben megjelenő angol nyelvű hetilap, mely általában a kínai vezetés véleményét tükrözi, azt írta a koreai válságról, hogy Kína csak akkor védi meg szövetségesét, Észak-Koreát, ha őt éri támadás! Ha ő hajt végre először rakétacsapást Amerika vagy Dél-Korea ellen, akkor Peking semleges marad – hangsúlyozta a Global Times. Kim Dzsongun emberei az utóbbi napokban Guam megtámadásával  fenyegetőztek. Guam az USA Észak-Koreához legközelebb eső része. Korábban Trump elnök fenyegette meg Észak-Koreát megelőző csapással rakéta-  és nukleáris fejlesztési programjai miatt. Kína szerint csakis a tárgyalások jelenthetik a megoldást a koreai kérdésben.

Nemcsak Kínát nyugtalanítja az USA és Észak-Korea háborús szópárbaja, hanem az európai nagyhatalmakat is. Berlinből, Londonból és Párizsból egyaránt felhívták Trump elnököt, hogy mérsékletre bírják. Az amerikai elnök a választási kampány során még azt ígérte, hogy ha ő jut be a Fehér Házba, akkor felhagy azzal, hogy az USA a világ csendőrének szerepét játssza. Ehhez képest az elmúlt napokban katonai akcióval fenyegette meg Észak-Koreát és Venezuelát. Trump ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a közvéleményt: nincs háborús veszély. “Nincs nálam békeszeretőbb ember a Földön” – mondta az újságíróknak, akik a golfpályán kérdezték New Jerseyben, ahol az elnök a szabadságát tölti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez