Amerikai katonai beavatkozás Venezuelában?

“Nem beszélünk róla, de fennáll a katonai akció lehetősége is” – jelentette ki Donald Trump, aki New Jerseyben, a golfpályán tölti szabadságát.

Nem kaptunk semmiféle utasítást az elnöktől erre vonatkozólag – mondta a Pentagon szóvivője. Az amerikai hadügyminisztérium nemrég tett le az asztalra egy tervet arról, hogy az USA miképp hajthat végre katonai megelőző csapást Észak-Korea ellen.

“Ez őrültség, minden erőnkkel ellenállunk az imperialista erőknek!” – közölte Venezuela hadügyminisztere. A két állam kapcsolata azt követően vált viharossá, hogy Venezuelában vitatható körülmények között új alkotmányozó nemzetgyűlést választottak. Ez szinte diktátori hatalmat adhat Maduro elnöknek. Az USA nem ismeri el az alkotmányozó nemzetgyűlés törvényességét és az ellenzéket támogatja.

Régebben rendszeresek voltak a katonai puccsok Latin-Amerikában, melyeket az USA támogatott (a leghíresebb a chilei volt 1973-ban), de az amerikai haderő ezekben közvetlenül nem vett részt. Néhány napja levertek egy lázadást egy laktanyában Venezuelában. Az ország vezetői azt állították: a lázadók mögött az USA állt.

Maduro elnök a maga részéről párbeszéd javasolt Donald Trumpnak. New Yorkban az ENSZ közgyűlés idején szeretne egy találkozót szeptemberben. A Fehér Ház lakonikusan válaszolt: akkor tárgyalhatunk, ha Venezuelában helyreállt a demokrácia.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez