Hova tűnt Thaiföld volt miniszterelnök-asszonya?

A Legfelső Bíróság 42 éves börtönbüntetésre ítélte Jinglak Sinavatra asszony kereskedelmi miniszterét a nevezetes rizskorrupció-perben. Az 50 éves exkormányfő, akit a hadsereg 2014-ben puccsal megbuktatott, viszont nem jelent meg a bíróság előtt.

A Reuters értesülései szerint Szingapúron keresztül Dubajba távozott. Minthogy Jinglak Sinavatra asszony az ellenzék vezére volt, ezért a katonai diktatúra rendőrsége állandóan figyelte őt. Hogy távozhatott észrevétlenül az országból Thaiföld legjobban megfigyelt személye? – kérdezték a hadügyminisztertől hétfői sajtóértekezletén.

Honnan tudnám?! – válaszolta vigyorogva a hadügyminiszter, aki egyben miniszterelnök-helyettes is. Hozzá tartozik valamennyi fegyveres testület Thaiföldön. Valószínű, hogy a diktatúra behunyta a fél szemét és hagyta elmenekülni legfőbb ellenfelét, mert így az ellenzék vezér nélkül maradt Thaiföldön.

Már Jinglak Sinavatra is pótlék volt, mert bátyja, Takszin vezette a pártot, mely sokáig hatalmon volt épp a nevezetes rizsüzlet miatt. Takszin Sinavatrát a hadsereg 2006-ban buktatta meg. 2008-ban távollétében elítélték korrupció miatt. Valószínűleg ez történik majd húgával is, akivel kapcsolatban a Legfelső Bíróság szeptember 27-re halasztotta az ítéletet.

De mi is az a rizsüzlet, amely oly sokáig hatalmon tartotta a Sinavatra családot és amelyet aztán korrupciónak ítéltek meg? Északon a rizstermesztés képezi az emberek megélhetésének alapját Thaiföldön. Sinavatra kormánya kedvező áron felvásárolta a rizst, majd megpróbálta azt eladni külföldön. Hol sikerült, hol nem. Kína volt a legnagyobb piac, de a korrupciós vádak miatt visszalépett. A thaiföldi rizstermesztők viszont mindenképp jól jártak. Cserébe voksukat adták a Sinavatra családra.

Csakhogy közben az államnak 8 milliárd dolláros vesztesége keletkezett, mert a rizst csak olcsóbban tudták eladni a felvásárlási árnál. Ezért kapott 42 éves börtönbüntetést a régi kereskedelmi miniszter. Sinavatra asszonyt 10 év börtön fenyegette. Ezért inkább külföldre távozott, az ellenzék pedig vezér nélkül maradt. A katonai diktatúra első embere ugyan megígérte a visszatérést a demokráciához, de ez nem túlságosan sürgős a számára. Persze egy meggyengült ellenzékkel látszatdemokráciát lehet teremteni Thaiföldön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez