Pánik – menekül a muzulmán rohingya kisebbség Mianmarból – videó

Egy hét alatt több mint 27 ezer rohingya lépte át Mianmar határát, hogy Bangladesbe meneküljön. Még legalább 20 ezren várakoznak a határon, ahova mindenüket hátrahagyva menekültek a hadsereg elől. Sokan csónakokon próbálkoznak és a vízbe vesznek.

A katonák hivatalosan a muzulmán kisebbség önvédelmi milíciáját üldözik, de valójában válogatás nélkül gyilkolnak Mianmar, az egykori Burma délnyugati részén.

Több mint 1,1 millió muzulmán vallású rohingya él Mianmarban, ahol a lakosság több mint 90%-a buddhista. A brit gyarmatosítók telepítették ide őket, de ezt a helyi lakosság sohasem fogadta el. 1982-ben megfosztották őket mianmari állampolgárságuktól. Azóta minden jogukat elveszítették abban az országban, ahol a hadsereg diktatúráját felváltotta ugyan a demokrácia, de a rohingya kisebbség jogait éppen úgy semmibe veszik, mint korábban.

Az ENSZ megfigyelőcsoportot akart küldeni a helyszínre, de ezt Aung Szan Szú Kji asszony megakadályozta. A Nobel-békedíjas politikus, aki éveken át maga is elszenvedte a katonák durva elnyomó politikáját, tökéletesen érzéketlen a muzulmán kisebbség szenvedése iránt. Azzal utasította vissza az ENSZ-megfigyelőket, hogy a jelenlétük csak fokozná az ellentéteket a rohingya kisebbség és a buddhista többség között. Közben pedig a muzulmán kisebbség tagjai pánikszerűen menekülnek Mianmarból, ahol a kormányzat durva üldözéssel próbál megszabadulni tőlük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez