Bűnszövetkezetben – új korrupciós vád két volt elnök ellen

Bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosással és korrupcióval vádolja az ügyészség Brazíliában Lula (Luiz Inácio Lula da Silva) és Dilma Rousseff exállamfőket, valamint a Munkáspárt hat másik vezetőjét.

A 230 oldalas vádirat szerint a Brazíliában jelenleg is hatalmon levő Munkáspárt bűnszövetkezetet működtetett, mely a legnagyobb állami vállalat, a Petrobras pénzének felhasználásával tartotta fenn rendszerét. A vádirat szerint Lula exelnök volt az egész bűnszövetkezet fő irányítója.

A népszerű baloldali vezető újra indulni akar a választásokon jövőre, annak ellenére, hogy egy másik korrupciós perben kilenc és féléves börtönbüntetésre ítélte őt a bíróság. Lula és a többi munkáspárti vezető szerint politikai perről van szó. Szerintük az amerikai nagykövetség támogatásával a jobboldal irányítja az antikorrupciós kampányt Brazíliában.

Latin-Amerika legnagyobb államát átszövi a korrupció, mely az egész elitet érinti. Emiatt igen erős elitellenes hangulat alakult ki Brazíliában, ahol az életszínvonal stagnál az utóbbi években. Korábban a Munkáspárt képes volt a szegényebb néprétegek életkörülményeinek javítására és így tudott hatalmon maradni. Ám a labdarúgó világbajnokság és az olimpia megrendezése megrendítette Brazília amúgy sem túlságosan stabil gazdaságát. Így a politikai rendszer is egyre instabilabbá vált. A jelenlegi elnök ellen is terveztek korrupciós eljárást, de ő egyelőre megúszta ezt. Nem úgy, mint két elődje, akiket bűnszövetkezet megszervezésével és működtetésével vádolnak most Latin-Amerika legnagyobb országában.

Fotó: Rio de Janeiro / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez