Utolsó esély a Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kjinek

Több mint 400 ezer rohingya menekült Bangladesbe azt követően, hogy a hadsereg és a rendőrség Mianmarban szisztematikusan zaklatni kezdte a muzulmán kisebbséget. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa etnikai tisztogatással vádolta meg Mianmart, melynek élén a Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kji áll.

Mianmar, az egykori Burma jelenlegi vezetője korábban bátran szembeszállt a katonai diktatúrával. Ezt ismerte el a Nobel-békedíj 1991-ben. A katonák azután váltottak és bevezették a demokráciát Mianmarban. Aun Szan Szu Kji hatalomra került – legalábbis hivatalosan. Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres felszólította Mianmar vezetőjét, hogy lépjen fel a probléma megoldás érdekében. 

Antonio Guterres szerint erre Aun Szan Szu Kjinek megvan a lehetősége. Az ENSZ főtitkára szerint “ez az utolsó lehetőség arra, hogy Aun Szan Szu Kji kezelje a válságot”.  A menekülésre kényszerített csaknem félmillió muzulmán rohingyát vissza kell engedni Mianmarba – hangsúlyozta az ENSZ főtitkára, aki a BBC-nek nyilatkozott.

Aun Szan Szu Kji korábban közölte: nem vesz részt az ENSZ jövő héten nyíló közgyűlésén. Nyilvánvalóan nem kívánt szembesülni a bírálatokkal rohingya-ügyben. Megszólalni viszont hamarosan megszólal: kifejti álláspontját arról, hogy milyen jövő vár a rohingya kisebbségre Mianmarban.

A rohingya kisebbségnek állampolgári jogai sincsenek. Ezeket még a katonai diktatúra vonta meg tőlük és a demokrácia nem adta vissza. A katonák álláspontja az Mianmarban, hogy a muzulmán kisebbséget a brit birodalom idején telepítették be az országba, tehát nem számítanak őslakosnak. Mianmar többnemzetiségű és többvallású állam, ahol a hadsereg a buddhista nacionalizmus segítségével próbálja megőrizni a hatalmát. Ezt a buddhista nacionalizmust Aun Szan Szu Kji sem bírálta, hiszen édesapja is a hadsereg egyik tábornoka és Mianmar vezetője volt. Aun Szan Szu Kji tehát kockára teszi a hadsereghez fűződő viszonyát és a népszerűségét, ha a rohingya kisebbség pártjára áll. A külső és a belső elvárások homlokegyenest ellenkezőek, ezért különösen nagy várakozás előzi meg Mianmar vezetőjének, Aun Szan Szu Kjinek a beharangozott beszédét.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez