Nem tárgyalják újra a klímaegyezményt az USA kedvéért – Macron

A párizsi klímaegyezmény mindenkit kötelez, abból nem engedünk! – hangsúlyozta a francia köztársaság elnöke New Yorkban, ahol felszólalt az ENSZ közgyűlésében. Korábban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter utalt arra, hogy nem biztos Amerika kilépése a klímaegyezményből, ahogy azt korábban Trump elnök bejelentette.

Ha lehet módosítani a feltételeket, akkor az USA esetleg nem mondaná fel a szerződést. A felmondás különben is lassú folyamat – négy évig tart. Vagyis tovább, mint Donald Trump elnöki periódusa. Emmanuel Macron most Európa nevében közölte: szívesen látják az USA visszatérését a klímaegyezménybe, de azt módosítani nem hajlandóak!

Irán ügyében ugyanilyen határozottan utasította el az amerikai álláspontot. Trump azon gondolkodik, hogy felmondja a nagyhatalmak és Irán nukleáris egyezményét. Macron szerint ez súlyos hiba lenne! A francia elnök hitet tett a sokoldalú egyezmények mellett, míg az USA elnöke mindig és mindenütt Amerika érdekével érvel.

Macron elnök az emberi jogokat is jóval hangsúlyosabban képviseli, mint Donald Trump. A francia államfő hangsúlyozta az ENSZ közgyűlése előtt, hogy a muzulmán rohingya kisebbség üldözése elfogadhatatlan a nemzetközi közösség számára. Trump egy dolgot akar átvenni Franciaországtól: amikor július 14-én Párizsban járt, akkor nagyon tetszett neki a nagy felvonulás a Champs Elysées-n. Hasonlót szeretne Amerikában is. Macron és az európaiak lelkesedése Trump ötlete iránt igencsak mérsékelt…

Fotó: un.org

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez