Barcelona lehet az európai reformok mintája?

A katalán parlament ma bejelentheti a tartomány függetlenségét, amiről múlt vasárnap népszavazás döntött.

A függetlenség kérdése megosztja a katalán közvéleményt. Barcelona népszerű polgármesterasszonya például ellenzi a függetlenség egyoldalú kikiáltását. Elvbarátja, Janisz Varufakisz egykori görög pénzügyminiszter egy most megjelent tanulmányban egyenesen Barcelonát ajánlja az európai reformok mintaképének.

A katalán válság felgyorsíthatja az európai reformokat

Legalábbis ezt állítja Janisz Varufakisz egykori görög pénzügyminiszter, aki a Social Europe című szakmai lapban fejtette ki nézeteit arról, hogy Brüsszelnek fel kell hagynia a képmutatással. A katalán válság kapcsán azt deklarálták az EU központjában, hogy az belügy. Ugyanúgy belügynek tekintik Brüsszelben, ha Magyarország és Lengyelország megsérti az EU alapelveit – állítja Varoufakis. Szerinte véget kell vetni a képmutatásnak és újfajta szuverenitást kell kialakítani az önkormányzatok, a régiók és az uniós tagállamok szintjén. Görögország egykori pénzügyminisztere Barcelona példájával érvel.

A katalán főváros gazdag, költségvetése többlettel zár, de ezt nem költheti el. Miért? Mert a központi kormány ezt Madridban megakadályozza. Hogy alakult ki ez a fura helyzet? Spanyolország a nagy nemzetközi pénzügyi válság miatt kritikus helyzetbe került. A bankok összeomlását csakis állami pénzekkel lehetett elkerülni. Mihez kezdtek ezek a bankok Barcelonában? Kitették a gazdag város szegény polgárait az utcára, mert nem fizették a hitel részleteit. Mivel óriási a munkanélküliség Spanyolországban, a szegény családok vészhelyzetben vannak. Válaszul megválasztották polgármesternek a kilakoltatásuk ellen tiltakozó mozgalom vezérét.

Ada Colau szociális lakásprogramba kezdett. Még a migránsok számára is 15 ezer lakást akart építeni. Miből? A katalán főváros költségvetési többletéből. Csakhogy a madridi kormány ezt megakadályozta. Épp úgy, mint a migránsok betelepítését. Így érthető, ha a katalánoknak elegük van a központi kormányzásból. Mit javasol Görögország expénzügyminisztere?

Azt, hogy a nagyobb önkormányzatok, régiók és persze az államok legyenek pénzügyileg függetlenek. Akár még saját pénzük is lehetne. Mellesleg Berlusconi Itáliában a líra részleges visszaállításával kampányol. Ha Brüsszel figyelembe veszi a helyi érdekeket, akkor újfajta szuverenitás alakulna ki és végre meglenne az EU-nak a  hiányzó demokratikus támogatása – érvel Varufakisz. Hogy működne ilyen körülmények között az eurozóna? Erre az apróságra Görögország expénzügyminisztere nem tér ki a Social Europe című lapban közölt tanulmányában, mely szerint Katalónia esély egy újfajta szuverenitásra az Európai Unióban.

Fotó: Ada Colau / Wikimedia Commons

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez