Lehet-e az utcán imádkozni pénteken, az iszlám ünnep napján Franciaországban?

Nyolc hónapig voltak emiatt közlekedési és közrend védelmi problémák Clichyben, ebben a Párizs környéki kisvárosban, ahol sok muzulmán lakik. Végül a rendőrprefektus betiltotta az utcai imát.

Pénteken a biztonság kedvéért azért kivonult a rohamrendőrség, méghozzá nem is kis erőkkel. De nem történt semmi. A muzulmán szervezet lemondta az utcai imát a tilalom után, de folytatni akarja a harcot.

Jövő pénteken újrakezdjük! – ez a jelszó a muzulmán szervezetben, mely persze csak egy részét képviseli Clichy Mohamed prófétát követő népességének. Ez a szervezet egy mecsetet követel a polgármestertől. Aki viszont azt ajánlja, hogy egy helyi kulturális központban béreljenek termeket, ahol aztán imádkozhatnak kedvükre. Hétfőn egyeztető tárgyalásokat tartanak, de mindkét oldal hajthatatlannak látszik: a hatóságok betiltották az utcai imát pénteken, a muzulmán szervezet viszont addig akar ott imádkozni, amíg nem kap mecsetet. Patthelyzet van tehát Clichyben, amely része annak a Párizs körüli gyűrűnek, ahol több mint egymillió muzulmán lakik.

Fotó: Pinterest

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez