Az államtanács felfüggesztette, de a kormányfő továbbra is helyesli a burkinitilalmat a francia strandokon

Nem sérti a személyes szabadság jogokat a burkini tilalma. Nem szabadság az, ami bezárja a nőket. A burkini egy olyan iszlám szimbóluma, amely a múltba akar visszavinni – írta Facebook-oldalán Franciaország miniszterelnöke. Manuel Valls az államtanács döntésére reagált. Az államtanács, amely Franciaországban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, felfüggesztette azokat a polgármesteri rendeleteket, melyek tiltják az egész testet eltakaró női fürdőruhát a strandokon.

Egy jogvédő szervezet fordult ebben az ügyben az államtanácshoz, miután több strandon csendőrök megbírságoltak muzulmán nőket, akik burkiniben fürdőztek a tilalom ellenére. A muzulmán szervezetek kedvezően fogadták a döntést. A jobboldali pártvezérek szinte kivétel nélkül úgy foglaltak állást, hogy szigorítani kell a törvényt. Ez azt jelentené, hogy a parlamentnek kellene országos tilalmat kimondania a burkini ügyében. A kormánypárt megosztott ebben az ügyben. Országos tilalmat Valls miniszterelnök sem akar.

A kormányfő célja az, hogy az iszlamista merényletek után új alapokra helyezzék a muzulmán kisebbség és a többség viszonyát Franciaországban. Bernard Cazeneuve belügyminiszter hétfőn terjeszt elő egy javaslatot, mely toleráns iszlámot kíván Franciaország egész területén. Mindenekelőtt szeretnék megszabadítani a muzulmán közönséget a külső hatásoktól. Sok mecsetben külföldi prédikátorok vannak, akik a Közel Kelet sokszor fanatikus szellemét képviselik. Ők toborozzák a dzsihad harcosokat Franciaországban. A mérsékelt muzulmán vezetőkkel együtt az ő befolyásukat akarja a minimumra csökkenteni a francia kormány. Rouen közelében dzsihádharcosok elvágták a torkát egy idős katolikus papnak mise közben az oltárnál. A cél nyilvánvalóan valamiféle vallásháború kirobbantása volt. Ezt mindenképp szeretné elkerülni a francia kormány, melynek népszerűsége a mélyponton, mert a közvélemény szerint nem elég hatékony az iszlamista terrorizmus elleni küzdelemben Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez