A Merkel-korszak vége?

Pályája legnagyobb kihívásával néz szembe Angela Merkel, miután az éjjel összeomlottak a koalíciós tárgyalások Berlinben. Négy hét után kivonult a kormányalakítási megbeszélésekről az FDP, a keresztény pártok pedig a jelek szerint nem akarnak kisebbségi kabinetet alakítani egyetlen megmaradt tárgyalópartnerükkel, a Zöldekkel.

Kancellársága 12 éve alatt nem volt még olyan nehéz helyzetben Angela Merkel, mint most. Németországban pedig a 2. világháború óta nem volt a mostanihoz mérhető politikai válság – írja a BBC.

A liberális, piacpárti szabad demokraták azért szálltak ki a kormányalakításból, mert hiányzik az alapvető bizalom – legalábbis ezt közölte vezetőjük, Christian Lindner. Hogy most mi lesz, az egyelőre nem világos. Angela Merkel mindenesetre hivatalosan is bejelenti a kudarc tényét Frank-Walter Steinmeier elnöknek, aki új választásokat írhat ki. A CDU vezérkara reggel már összeült és arról biztosította Merkelt, hogy támogatása töretlen – közölte újságírókkal a párt alelnöke, Armin Laschet. Angela Merkel pedig azt közölte, hogy kancellárként mindent megtesz, hogy biztosítsa az ország megfelelő vezetését „a következő nehéz hetekben is”.

A CDU-CSU pártszövetség nyerte a németországi választásokat szeptemberben, de a szavazók nagy része hátat fordított a régi nagy pártoknak, mindenek előtt az eddigi koalíciós partnernek, a szociáldemokratáknak. Mindez megfigyelők szerint a Merkel-korszak végét jelentheti. Ha a CDU/CSU nem vállalkozik a kisebbségi kormányzásra a Zöldekkel vagy nem tér vissza az SPD-vel közös kormányzáshoz – márpedig az első nem valószínű, a második opciót pedig maguk a szociáldemokraták zárták többször is ki -, akkor a németek most várhatóan újra a szavazóurnák elé járulnak, és nem biztos, hogy a CDU Angela Merkel vezetésével vág neki az új megmérettetésnek – írja a BBC honlapja.

A prolongált bizonytalanságnak határokon átnyúló következményei is vannak. Angela Merkel nélkül ült össze pénteken Göteborgban az Európai Unió csúcsértekezlete, hogy szociális ügyekről tárgyaljon. A belpolitikával elfoglalt Németország várhatóan kevesebbet tud foglalkozni a közeljövőben uniós ügyekkel, mint eddig tette.

A koalíciós tárgyalásokon a kiszivárgott hírek szerint három témában nem tudták áthidalni ellentéteiket a keresztény pártok, illetve a liberálisok – nevezetesen az adók, a menekültek és a környezetvédelem, ezen belül is a klímaváltozás  kérdéseiben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez