Élete végéig börtönben marad Bosznia hóhéra, Ratko Mladics tábornok – videó

A hágai nemzetközi törvényszék utolsó ítéletét Bosznia szerb fegyveres erőinek főparancsnokáról mondta ki. Az év végén feloszlik ez a hágai nemzetközi bíróság, mely a délszláv háború bűnös vezetőit ítélte el.

Közülük a ma 74 éves Ratko Mladics tábornok az utolsó. Az ügyész életfogytig tartó börtönbüntetést kért, a törvényszék pedig bűnösnek mondta ki népirtásban az egykori boszniai szerb főparancsnokot. Miért?

Elsősorban a szrebrenicai mészárlás elrendelése miatt. 8.000 muzulmán férfit végeztek ki ebben a kisvárosban, hogy példát statuáljanak és megmutassák: a szerbek uralma megkérdőjelezhetetlen Boszniában. 1992 és 1995 között több mint százezer ember halt meg ebben a háborúban és 2,2 millió kénytelen volt elhagyni otthonát. Ratko Mladics tábornok volt a felelős azért is, hogy a szerb tüzérség heteken keresztül ágyúzta a védtelen fővárost, Szarajevót. Ott akkor 10 ezren haltak meg.

Mladics tábornok ma sem ismeri el a felelősségét. Azt állítja, hogy a saját népét védelmezte, egyébként az áldozatokat sajnálja. 2011 óta van börtönben Hágában. Most úgy döntött a hágai törvényszék, hogy egész hátralevő életét ott tölti, mint a boszniai vérfürdők első számú felelőse.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez