35 ezer dollár jár annak a nőnek, akit az államfő megerőszakolt a börtönben

Hissene Habre, Csád egykori elnöke személyesen is részt vett a kínzásokban és négyszer is megerőszakolt egy nőt a börtönben. A bukott diktátort életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte egy afrikai bíróság Szenegálban. A bíró most döntött arról, hogy milyen kárpótlás jár annak a 4733 áldozatnak, akik a diktátor listáján szerepelnek.

A nemi erőszak áldozatai 35 ezer dollárra számíthatnak. A kínzások elszenvedői 25 ezerre – írja a brit The Guardian. Azok a külföldi hadifoglyok, akik borzalmas körülmények között éltek a börtönökben Csádban, 16 ezer dollárt remélhetnek. Persze csak akkor, ha megtalálják Hissene Habre elrejtett vagyonát. A diktátor a bukása előtti nap besétált a Nemzeti Bankba, és az ott található 5,7 millió dollár készpénzt szépen magával vitte. Ezen kívül is komoly vagyona lehetett, hiszen Szaddám Huszein, Irak diktátora egy ízben 1 millió dollárt ajándékozott neki. Ehhez képest a bíróság csak csekély értékű javakat tudott lefoglalni, összesen nem egészen egymillió dollár értékben.

Hol a többi pénz? Senki sem tudja. Illetve az, aki tudja, hallgat, mint a sír. Tavaly egy bíróság már megítélt jelentős összegű kárpótlást a terror áldozatainak Csádban, de egy centet sem kaptak az érintettek. A csádi állam nem fizet, mondván: ő nem felelős a korábbi diktátor bűneiért. A diktátor vagyonát pedig nem találják. Így az áldozatok egyelőre csak a bíróság ítéletét lobogtathatják, mert a bebörtönzött diktátor pénzéről egyelőre senki sem tud semmi bizonyosat.

Kép: Hissene Habre (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez