A Kelet szépségei – eltűnt hegyek a sivatagban

Sötét színű oszlopok állnak Al-Ulától délre, Szaúd-Arábia északi részén. Ez a Garamil – egy régi hegység, melynek már csak a maradványai léteznek.

Az Al-Szahra csoport, egy csapat lelkes szaúdi természetkedvelő dokumentálta Garabilról a képeket az interneten. Weboldalukon a sivatagi királyság összes természeti szépsége látható. “Mintha egy másik bolygón lennél. Hatalmas sötét sziklák állnak úgy, mintha óriási pálmák vagy oszlopok lennének. Romokra emlékeztetnek, szomorúan gyönyörűségesek” – írják.

hegy1

Dr. Abdulaziz bin Lábun, a Szaúd Király Egyetem geológiaprofesszora azt meséli, hogy a Garamil szó olyan nagy hegyet jelent, amely vékony, vasoxidot tartalmazó oszlopokra töredezett szét. Szerinte a vasoxidnak köszönhető, hogy ilyen ellenállóak az időjárásnak és a kornak ezek az oszlopok. Melyek közül azért az elmúlt évezredekben több is összedőlt, hiszen az alsóbb rétegek lágy anyagból állnak.

hegy

Az eltűnt hegy a világirodalomnak is részévé vált. Charles Montagu Doughty angol költő és utazó több mint 140 évvel ezelőtt járt arra és könyvet írt az élményeiről, Utazások az arab sivatagban címmel. Ő azt írta, hogy kis kvarcdarabok láthatók szétszórva a talajon. Keletre pedig homokkő oszlopok, olyanok, mint egy ősi város tornyai. Egy másik szerző, Muhammad Bahjat al-Bitar szerint pedig egymástól különálló, különböző formájú és méretű hegyekre hasonlítanak az oszlopok.

hwgy

Bár minden sátorozásra csábít a vidéken, veszélyes egy ilyen vállalkozás arrafelé: sok farkas kóborol az eltűnt sivatagi hegyek között.

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez