Kopt templomot támadtak meg fanatikus muzulmánok Kairótól délre

A Prince Tawadros templomba berontott több száz muzulmán, akik törtek és zúztak. Több imádkozó kopt keresztényt megvertek. Végül megérkeztek a rendőrök, akik rendet teremtettek. A sebesülteket kórházba vitték. Az anyagi kár jelentős.

A Prince Tawadros kopt templom Kairótól mintegy 100 kilométerre délre található. Már 15 éve működik, de a hivatalos állami engedélyt még mindig nem kapta meg. Egyiptomban a hatóságok félnek kiadni ilyen működési engedélyt kopt keresztényeknek, mert a muzulmán többség jelentős része ezt ellenzi.

Amikor az Iszlám Testvériség jutott hatalomra Mubarak elnök bukása után, akkor a kopt kisebbséget kifejezetten diszkriminálták. A 8-10 milliós kopt kisebbség létszáma egyre csökken Egyiptomban, mert sokan a kivándorlást választják az állandó fenyegetés miatt. Tavaly decemberben két kopt templom ellen is véres merényletet követett el az Iszlám Állam. A fanatikus terrorszervezet célpontnak tekinti a keresztény kisebbséget mindenütt az arab világban. Ferenc pápa idén Egyiptomban járt és felszólította a muzulmán többség vezetőit: védelmezzék meg a keresztény kisebbséget! A legfelső vezetés erre ígéretet is tett, de alsóbb szinten továbbra is ellenségnek tekintik a kopt keresztényeket, akik arra emlékeztetik a muzulmánokat: Egyiptom egykor keresztény állam volt.

Fotó: TheNewArab

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez