Szexuális zaklatás – megtarthatom a bugyidat emlékül?

Egy üzleti vacsorán történt Japánban: a fiatal újságírónő egyszer csak elájult. Majd később arra ébredt, hogy egy idősebb és tekintélyes újságíró, aki egyáltalán nem mellesleg a kormányfő hivatalos életrajzírója is, épp megerőszakolja! Majd utána felteszi a kérdést: megtarthatom a bugyidat emlékül?!

Két éve történt az eset. Ito Siori, a fiatal újságírónő, aki a Reutersnek dolgozik, azóta küzd az igazáért. Szerinte a tekintélyes kolléga, aki szélsőjobboldali publicista és a miniszterelnök kedvence a sajtóban, bedrogozta, hogy aztán megerőszakolhassa őt. A miniszterelnök hivatalos életrajzírója, Jamagucsi Norijuki tagad. Japánban a hierarchia nagyon fontos. Katonás fegyelem irányítja a hatalom embereit. Abe Sinzó miniszterelnök ennek a piramisnak a csúcsán áll, mint valamiféle főparancsnok. Az ő kedvenc újságírója érinthetetlennek számít. A rendőrség többször megpróbálta letartóztatni a nemi erőszakkal vádolt tekintélyes újságírót, de hiába. Az utolsó pillanatban mindig megjött az a bizonyos telefon.

Csakhogy időközben Japánt is elérte a metoo kampány. Amióta Harvey Weinstein botránya kirobbant, Hollywoodban szinte mindenütt megkezdődött az addig szőnyeg alá söpört ügyek napvilágra kerülése. Ebben bízik a fiatal újságírónő is, hiszen az ő esete egyben szimbólum is. A jellegzetesen macsó japán hatalmi elitben elindulhat valamilyen megtisztulási folyamat, és immár a miniszterelnök kedvenc újságíróját sem védi meg a főnök hatalma azzal a váddal szemben, hogy bedrogozott és megerőszakolt egy fiatal újságírónőt Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez