Nem veszik már őrizetbe a nőket Iránban a ruhájuk miatt

Akinek az 1979-es iszlám forradalom óta gyűlt már meg a baja Iránban az erkölcsrendészekkel az öltözködése miatt, az tudja igazán értékelni az év utolsó napjaiban hozott döntést. Nekem bizonyos rakoncátlan, kendő alól kibukkanó szőke tincsek miatt többször is volt részem nem éppen szívélyes figyelmeztetésben – őszintén átérzem hát, milyen az, amikor már nincs mitől tartani emiatt.

Nem vesznek őrizetbe többé nőket azért, mert megsértik a szigorú iszlám öltözködési kódexet – jelentette be a múlt hét közepén a teheráni rendőrség tábornoka, Hosszein Rahimi. Ez azt jelenti, hogy 39 év után először anélkül léphetnek a nők az utcára, hogy tartaniuk kellene attól, hátha talál rajtuk valamit kivetnivalót az erkölcsrendészet járőre és ezért pénzbírsággal vagy akár elzárással, korbácsolással bünteti őket. Az 1979-es iszlám forradalom óta volt érvényben a szigor Iránban: elvben az arcon és a kézfejeken kívül semmi nem maradhatott szabadon. Nemcsak hogy kötelező lett a haj eltakarása, de a sminket is betiltották és a nadrágok fölé térdig érő bő kabátot kellett ölteni. Már akkor, 1979-ben több mint százezren vonultak az utcákra tiltakozásul és az ellenérzések azóta sem haltak el.

Az 1979-es iszlám forradalom előtt sok nő járt miniszoknyában és sortban Iránban. Akkor pont fordított volt a helyzet, mint most: a sah rendőrei a csadort tépték le az asszonyokról, az elmaradottság jelképét látták benne. De minden megváltozott, amikor Khomeini ajatollah került hatalomra. Aztán az évtizedek lassan kikezdték a szigort – egyre hátrébb csúsztak a kendők az ikonikus napszemüvegek fölött, egyre rövidebbek lettek a kabátok, a mantók, a bő ruhák szűkültek és már bokákat is láthattunk kivillanni a farmerek alól.

23843071_10155928908333151_2839520599755363882_n

Az amerikai hírügynökség, az AP értesülése szerint 2016-ban még azt tervezte a teheráni rendőrség, hogy 7.000 civil ruhás rendőrrel – nőkkel és férfiakkal – bővíti az öltözködési kódex betartatásán ügyködő erőket. Jóllehet Rohani elnök már megválasztása után, 2013-ban megtiltotta, hogy továbbra is molesztálja a nőket ruhaviseletük miatt, a deklarált változás csak 2017 legvégén jött el. Jóllehet az elmúlt években több akció is indult az öltözködési szabályok lazításáért, így például szerdánként fehérbe bújtak a nők, sok férfi pedig szolidaritása jeléül csadort kezdett viselni. Ezzel azt támogatták, hogy a nőknek joguk legyen megválasztani Iránban, akarnak-e iszlám viseletet hordani vagy nem. Ha nem, akkor mostantól nem büntetik őket: csak felajánlják nekik, hogy vegyenek részt öltözködés- és illemtan órákon – írja az Al Monitor.

A női öltözködés szigorának enyhítéséről tett bejelentés egyébként pont azon a napon, csütörtökön hangzott el, amikor elkezdődtek az immár ötödik napba lépett tüntetések Iránban. 

Fotó: Flickr és a szerző

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez