A gyűlöletbeszéd tilalma a világhálón: a szélsőjobboldali képviselő cenzúrát emleget

Németországban január elsejétől életbe lépett a NetzDG, vagyis a gyűlöletbeszéd tilalma a közösségi oldalakon. Erre fázott rá a szélsőjobboldali Beatrix von Storch honanya, aki az Alternative für Deutschland egyik vezére.

Amikor megtudta, hogy a német rendőrség Kölnben arabul is boldog újévet kívánt és felhívta a figyelmet a törvények betartására, akkor felrobbant és ezt írta a Twitteren : “attól még, hogy arabul írnak nekik, ezek a nőket megerőszakoló hordák nem fognak leállni!” Két évvel korábban Köln városában muzulmán fiatalok zaklattak nőket szilveszter éjszaka. A rendőrség ezért látta helyesnek, hogy arabul és több más nyelven is felhívja a figyelmet arra, hogy Németországban be kell tartani a törvényeket! A rendőrség most eljárást kezdeményezett a képviselő asszony ellen gyűlöletbeszéd miatt.

De nem ezzel érte igazán nagy csapás a szélsőjobboldali honanyát, hanem azzal, hogy üzenetét azonnal törölte a Twiiter és 12 órára letiltották. Életbe lépett ugyanis az új törvény, mely tiltja a gyűlöletbeszéd terjesztését a világhálón. A Twitter, a Google vagy a Facebook akár 50 millió eurós büntetést is kaphat, ha nem tartja be a törvényt, vagyis nem törli a gyűlöletbeszédet. Ez cenzúra! – háborog a szélsőjobboldali képviselőnő, aki arról is beszámolt, hogy korábban már a Facebook is letiltotta őt.

Németországban nagy vita folyt és folyik most is a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvényről. Nemcsak a szélsőjobboldal kifogásolja azt, de sokan a szólásszabadság hívei közül is. Január elsejétől mindenesetre a gyűlöletbeszéd tilalmáról szóló törvény érvényben van Németországban, és ennek itta meg a levét a szélsőjobboldali képviselő asszony, Beatrix von Storch, aki az Alternative für Deutschland pártot képviseli a Reichstagban Berlinben.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez