Hiába ígérték – a piramisoknál minden változatlan

Nemzeti szégyen lett az egyiptomi örökségből – írja a gízai piramisok kapcsán az Egyptian Streets című független kairói hírportál.

Több mint egy éve, 2016 végén a műemlékvédelmi minisztérium bejelentette, hogy 40 millió dollárt költ a három nagy piramisnak otthont adó gízai épületkomplexumra. Hogy könnyebben megközelíthetővé és élvezetesebbé tegye az ókori világ hét csodájából mára már egyedül fennmaradt műemléket. A látogatók most azt kérdezik: mire ment el a pénz? Mert látható nyomát nem lelik.

Csaknem másfél éve Khaled Al-Anany miniszter azt mondta: információs központ, adminisztratív épület, mellékhelyiségek épülnek, a legkorszerűbb biztonsági kapukat helyezik el a bejáratnál, az egész környéket ellátják hulladékgyűjtőkkel, az elmélyült szemlélődést minduntalan megzavaró árusoknak pedig külön szektorokat jelölnek ki.

De a hírportál azt állítja: nem sok változott. A piramisok környéke még mindig nem biztonságos, piszkos és zavarba ejtő.

PyrBat

Nincs információs központ, semmi nincs, ami bármilyen információval vagy útmutatással láthatná el a turistákat. Pedig ennek már 2016 végére állnia kellett volna a miniszter ígérete szerint. Így a látogatók vagy előre fizetett csoportos túrákra neveznek be, vagy pedig az önként ajánlkozó és nem egyszer igencsak kókler helyi “idegenvezetők” hálójába esnek.

Ami még ennél is rosszabb: ha nincs készpénzük, már be sem juthatnak a kerítésen. A jegyárusítók bankkártyát nem fogadnak el, ATM pedig sehol nincs a közelben – írja friss tapasztalatai alapján az Egyptian Streets.

A high-tech biztonsági kapuk a valóságban sima röntgengépek és fémdetektorok – semmiben nem különböznek azoktól, amilyenek egyes egyiptomi szállodákban találhatók. Sőt a fémdetektorok nem is működtek egyik alkalommal sem, amikor a portál újságírói most januárban a piramisoknál jártak.

Ami pedig a mosdókat illeti: egyet sem építettek, helyette hordozható vécéket helyeztek el. Amelyeket különösebben nem takaríthatnak, hiszen koszosak. A szemetesek esetében néhány kukát kitettek ugyan, de nem nagyon ürítik őket, mellettük fekete szemeteszsákokban gyűlik a hulladék. A piramisok között a szél viszi a nejlonzacskókat és a műanyag palackokat.

A bejárat előtt mindenféle trükkel próbálják a tolvajok átvágni továbbra is a turistákat, nemegyszer igencsak erőszakosan: felkapaszkodnak a kocsikra, igyekeznek rátukmálni “szolgáltatásaikat” a látogatókra. A turisták védelmére kirendelt rendőrök pedig többnyire elnéznek mellettük.

Nem jobb a helyzet a szuvenírárusokkal és a tevetulajdonosokkal sem: mindenütt ott vannak és változatlanul zaklatják a látogatókat az első pillanattól kezdve. Hiába mondják nekik a turisták, hogy eszük ágában sincs vásárolni semmit a túlárazott és színvonal nélküli árujukból, 10-20-30 percen át követik őket piramistól piramisig vagy a szfinxig. Összevesznek a reménybeli vásárlókon, és mint az Egyptian Streets Facebook-oldalán látható videó is mutatja, a rendőrök ilyenkor sem avatkoznak közbe.

Azt, hogy valamit kellene tenni az élhetőbb élményért, már régóta mondogatják odafigyelő egyiptomiak, akik szeretnének maradéktalanul büszkék lenni egyedülálló nemzeti örökségükre. 2016 elején fiatalok egy csoportja állított össze listát a legsürgetőbb tennivalókról a piramisok környékén. Ezt ITT ismertettük. Két évvel és 40 millió dollárral később a kairói hírportál szerint még mindig teljes egészében aktuális.

Forrás, fotók: Egyptian Streets

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez