Az amerikai állam leállt

Furcsán végződött Donald Trump első elnöki éve: shutdown következett be, mert a Kongresszus két nagy pártja nem tudott megegyezni az ideiglenes költségvetésről.

Miért nem? Mert az ellenzéki demokraták ahhoz kötötték a támogatásukat, hogy a hatalmon levő republikánusok kompromisszumot fogadnak el a bevándorlás ügyében. Ehelyett Donald Trump a sorsdöntő találkozón közölte: nem kíván bevándorlókat fogadni “szar államokból”! Nem jött létre kompromisszum és ezt követően a szenátusban az ideiglenes költségvetés nem kapta meg a szükséges hatvan szavazatot.

Az amerikai állam szombaton leállt. Az állami hivatalok- köztük a minisztériumok – csak félgőzzel működnek. Sok hivatalnokot kényszerszabadságra küldenek. Mindez furcsa üzenet a világnak: az első számú nagyhatalom képtelen pénzelni a saját államát! Donald Trump a jövő héten Davosban lesz, ahol a világ több mint ezer politikai és gazdasági vezetőjével találkozhat. Nehéz lesz az Egyesült Államok vezető szerepéről beszélnie akkor, amikor az USA mint állam épp leállt. De hát volt már ilyen többször is az Egyesült Államok történetében és az USA ennek ellenére a világ első számú nagyhatalma maradt…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez