Kiállították Kairóban a sikító múmiát

A sikító múmiáról azt tartják, hogy egy fáraó fiának a maradványa. A fiút felakasztották, mert merényletet tervelt ki apja ellen.

Másik neve is van a múmiának, a kevésbé beszédes “E ismeretlen férfi”. A ritkán látható múmia egyértelműen olyan emberé, aki hosszú és fájdalmas halált halt. A műemlékvédelmi minisztérium szerint a DNS-vizsgálatok azt mutatták, hogy a Krisztus előtt 1186 és 1155 között uralkodott fáraó, III. Ramszesz fiáé. A múmia most az Egyiptomi múzeumban látható, Kairóban.

Minden jel arra utal, hogy felakasztották és a holttestét egy kecske bőrébe csavarták – ez az ókori Egyiptomban tisztátalannak számított, így a megvetés jele volt. Ősi papirusztekercsek szerint a 18 évesen kivégzett Pentawere-nek  összeesküvés volt a bűne. Anyjával, Tijével szövetkezett apja meggyilkolására. Azt nem tudni, hogy III. Ramszesz hogy végezte, de bizonyos jelek arra utalnak, hogy leszúrták. Egy néhány éve elvégzett CT-vizsgálat azt mutatta, hogy az uralkodó múmiájának nyakán egy hét centiméter széles és igen mély vágás található, amely minden valószínűség szerint végzetes lehetett.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez