IMF: Trump félelmetes kereskedelmi háborút indíthat el

Senki sem nyerhet egy nagy kereskedelmi háborúban! Erre az ősi igazságra hívta fel a figyelmet Christine Lagarde asszony, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, aki a párizsi RTL-nek nyilatkozott. Donald Trump 25%-os külön vámot vetett ki az import acélra és 10%-os külön vámot az alumíniumra. Mindkét intézkedés elsősorban Kínát veszi célba, de az Európai Unió is ellenlépéseket fontolgat.

Trump környezetében sem mindenkinek tetszett a különvám bevezetése: a globalista irányt képviselő Gary Cohn gazdasági főtanácsadó lemondott. Ő ugyanis a Goldman-Sachs cégtől jött, mely a globalizáció egyik legfőbb haszonélvezője. Ugyanonnan érkezett az USA pénzügyminisztere is, akinek már az édesapja is a Goldman-Sachs-nál szolgált. Ugyanitt folytatja egyébként pályafutását José Manuel Barroso, az EU brüsszeli bizottságának exelnöke. Gary Cohn sikeresnek értékelte azt az egy évet, melyet a Fehér Házban töltött, hiszen Trump nem kezdte meg a kereskedelmi háborút, melyet a választási kampányban megígért. Ott még 45%-os büntető vámokról szónokolt Kínával szemben. Gary Cohn ezenkívül menedzselte az USA történelmének egyik legnagyobb adóreformját, mely jelentős mértékben gazdagította a Goldman-Sachs amúgy sem szűkölködő ügyfeleit. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Bank élére a mérsékelt  globalista Jerome Powell került. Vagyis az első év a globalista New York-i szárny sikere volt Trump csapatában.

Csakhogy Trump a Rust Belt szavazataival lett elnök. A rozsdaövezet azokat az államokat jelöli az USA-ban, ahol a hagyományos ágazatok százezer számra veszítettek munkahelyeket az olcsó külföldi import miatt. Trump most nekik kedvezett. A tőzsdén meg is indultak felfelé az acélt és alumíniumot gyártó cégek, de a lelkesedés hamar elmúlt. A tőzsdén ugyanis rájöttek: ha kereskedelmi háború lesz, akkor azt Amerika is megszívhatja.

Trump ugyan azt mondta, hogy nem kell félni egy kis kereskedelmi háborútól, de az IMF vezérigazgatónője más véleményen van: félelmetes hatása lehet ennek a globális gazdaságra. Lelassul a kereskedelem és a gazdasági növekedés. Ha megindul a vámháború, akkor mindenki pórul járhat – hangsúlyozta Christine Lagarde asszony a párizsi RTL televízióban. Ugyanerre hívta fel az amerikaiak figyelmét a kínaiak új gazdasági vezére, aki nemrég az USA-ban járt. Liu He, aki a Politikai Bizottság tagja lett ősszel a pekingi pártkongresszuson, a Harvard egyetemen szerezte diplomáját. Így könnyen megértette magát tárgyalópartnereivel: Gary Cohn főtanácsadóval és Mnuchin pénzügyminiszterrel. Csakhogy Trump másképp döntött.

Christine Lagarde asszony elismerte a hosszú televíziós interjúban, hogy az amerikai panaszok nem teljesen alaptalanok: a kínaiak – és nemcsak ők – lopják a külföldi technológiát. Majd azután ezt felhasználva exportoffenzívát indítanak mindenütt – így az USA-ban is. Mi a megoldás? Nem háborúzni, hanem tárgyalni kell – javasolja Christine Lagarde, aki szerint még elkerülhető egy nagyobb kereskedelmi háború, de ehhez mindenkinek meg kell őriznie a józanságát. A kínaiak pedig Szun-ce mestert idézik. A Mennyei Birodalom filozófus stratégája többször hangsúlyozta: a háborúban az jár a legjobban, aki kimarad belőle…

Fotó: Christine Lagarde / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez