A Bloombergnek adott interjút az USA budapesti nagykövete

David B. Cornstein, aki jóbarátja Trumpnak, fordulatot hozott az Egyesült Államok diplomáciájában – állapítja meg a liberális Bloomberg portál, mely interjút közölt a nagykövettel.

Cornstein nagykövet hangsúlyozta, hogy a kritika, amellyel korábban az USA illette a magyar kormányt, nem stratégia. Ehelyett ő arra törekszik, hogy megmutassa: az Egyesült Államok sokkal többet tud kínálni, mint Oroszország vagy épp Kína. Az USA szeretné ezért csökkenteni Magyarország energiafüggőségét Oroszországtól. Ez a gyakorlatban cseppfolyósított földgáz vásárlását jelentené az Egyesült Államoktól. Trump elnök ezt már régóta forszírozza: Lengyelország már jelentkezett is, mint vásárló. Az USA másik célja az, hogy fokozza Magyarország NATO elkötelezettségét. Trump bírálta a NATO szövetségeseket a legutóbbi csúcson, hogy nem teljesítik kötelezettségeiket, amikor nem költik a GDP 2%-át katonai célokra. Sőt azt is hozzátette: jobb lenne 4%-ot költeni erre a célra. Trump bevallott célja az, hogy növelje az amerikai fegyvereladásokat Európában.

A Bloomberg ír a nagy paksi tervekről, melyek 12 milliárd dolláros beruházást jelentenek – orosz technológiával. Megemlíti a Budapest-Belgrád vasútvonalat, amely az Új Selyemút része és a kínaiak európai előrenyomulását jelzi. “Az Egyesült Államok egyértelmű célja az, hogy csökkentse az oroszok és a kínaiak befolyását Magyarországon” – hangsúlyozta Cornstein nagykövet. Aki jó kapcsolatot kíván nemcsak a magyar kormányzattal, de az ország lakosságával is.

“Az irányváltás nem jelenti azt, hogy ne ragaszkodnánk az USA alapelveihez: a demokráciához és a sajtószabadsághoz” – hangsúlyozta a nagykövet. Aki meglátogatta a CEU-t, és kifejezte elkötelezettségét annak budapesti tevékenysége mellett.

Cornstein nagykövet, aki korábban ékszerkereskedő volt New Yorkban és így került baráti kapcsolatba a szintén New York-i Donald Trumppal, akkor adott interjút a Bloomberg hírügynökségnek, amikor felröppent a hír: Michael Bloomberg, New York egykori polgármestere fontolgatja, hogy a Demokrata Párt színeiben elindul a következő elnökválasztáson Donald Trumppal szemben. Az amerikai elnök épp európai útja során jelentette be: indulni akar a 2020-as elnökválasztáson. A diplomáciában a pártosság eddig kevésbé érvényesült az Egyesült Államokban. Most a Bloomberg úgy értékeli: Trump diplomáciája az eddig bírált magyar kormánynak szövetséget kínál – szakítva elődjének, Obamának a kritikus magatartásával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Péter Pál

    Korlátozni akarják ??????—- mégis ki a jó büdös francnak képzeli ez a faszi magát ?
    Ez a sötét , primitív ás mérhetetlenül buta Amerika azt hiszi, mindenkinek megmondhatja a frankót ????,
    Miért nem zavarjuk ezt a vén faszt haza ?!

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez