Amerikai – észak-koreai csúcstalálkozó

Ilyen még nem volt: az Egyesült Államok elnöke találkozik Észak-Korea diktátorával, aki nemrég még nukleáris háborúval fenyegetőzött.

Kim Dzsongun álma teljesülni látszik: a kommunista dinasztiát megalapító nagyapa és apa szintén szeretett volna egyenrangú félként a tárgyalóasztalhoz ülni az USA elnökével. Nekik nem sikerült. Donald Trump Twitteren jelezte: lesz csúcs, a helyszín és az időpont még bizonytalan.

Az előzmények 

Washingtonban tárgyalt az a dél-koreai küldöttség, mely korábban két napon át Kim Dzsongun vendége volt Phenjanban. Az ifjú diktátor közölte: Észak-Korea hajlandó feladni nukleáris programját, ha megfelelő biztonsági garanciákat kap! Erről tájékoztatta a világot és elsősorban az amerikaiakat  Csung Eui-yong, a dél-koreai delegáció vezetője, aki hétfőn tárgyalt Kim Dzsongunnal. Az ifjú diktátor két napon át látta vendégül a tíztagú dél-koreai küldöttséget, mely sikeres tárgyalásokat folytatott Phenjanban. Megállapodtak abban, hogy csúcstalálkozót tartanak Panmindzsonban, a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalon. Kim Dzsongun most először tárgyalt dél-koreai küldöttséggel azóta, hogy hatalomra került 2011-ben Észak-Koreában. Az elmúlt években Észak-Korea dinamikusan fejlesztette nukleáris és rakétaerőit. Emiatt számtalan ENSZ-szankció sújtja ma is. Trump elnök többször katonai megelőző csapással fenyegette meg a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert. Kim Dzsongun a maga részéről nukleáris háborút ígért Amerikának.

Most viszont az ifjú diktátor azt közölte a dél-koreai küldöttséggel, hogy hajlandó leszerelni atomarzenálját, ha megfelelő biztonsági garanciákat kap! Mindehhez “őszinte tárgyalásokra ” lenne szükség Észak-Korea és az USA között – üzente az ifjú diktátor Donald Trumpnak. A dél-koreai küldöttség ezt követően utazott Washingtonba, hogy személyesen tájékoztassa az amerikaiakat a phenjani tárgyalásokról. Az USA hivatalos álláspontja az, hogy a tárgyalásokra csakis azt követően kerülhet sor, hogy Észak-Korea leállította nukleáris és rakétaprogramját.

Kim Dzsongun tehát eredményesen folytatja mosolyoffenzíváját, melyet a téli olimpián kezdett el. Észak-Korea költségvetését rendkívüli mértékben megterheli a nukleáris és rakétafejlesztési program. Ennek következtében a lakosság jelentős része nyomorog. A kínaiak – Észak-Korea szövetségesei – már régóta azt tanácsolják az ifjú diktátornak, hogy katonai fejlesztések helyett a polgári gazdaságot lendítse fel. Az ifjú diktátor álma állítólag az, hogy a Fehér Házban tárgyalhasson az USA elnökével. Ezt sem nagyapja, a rendszert alapító Kim Ir Szen, sem pedig apja, Kim Dzsongil nem érte el. Békülékeny ajánlatával most errefelé tett egy lépést Észak-Korea ifjú diktátora, Kim Dzsongun, aki hamarosan Donald Trump tárgyaló partnere lesz.

Fotó: Pixabay

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez