Mire készül az új vörös császár, aki jobbkezét alelnökké nevezte ki?

Pekingben a nemzetgyűlés megválasztotta öt évre államfőnek Hszi Csin-pinget és alelnöknek Vang Csi-senget. Az elsőben semmi meglepő sincs, hiszen Kínában évtizedek óta a kommunista párt főtitkára egyben államfő is.

Hszi Csin-pinget a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt újraválasztotta főtitkárnak. Egyben eltörölte az időhatárt, mely tíz évben maximálta egy csúcsvezető uralkodásának idejét. Régebben az volt az alelnök ebben a periódusban, aki a következő időszakban első ember lett Pekingben. Így maga Hszi Csin-ping is öt éven át Kína alelnöke volt, hogy gyakorolja az államfői funkciót.

Most viszont nincs kijelölt utód. Ennek megfelelően az alelnök nem egy feltörekvő fiatal káder, hanem az uralkodó legfőbb szövetségese. Vang Csi-seng, aki idősebb az államfőnél, ifjúkori jó barátja Hszi Csin-pingnek. Aki a legnehezebb feladattal bízta meg őt a hatalomra kerülése után: Vang Csi-seng irányította a nagy korrupcióellenes tisztogatást, melynek során magas rangú vezetők is börtönbe kerültek. A vezetésből elsősorban azokat vádolták meg korrupcióval, akik szemben álltak Hszi Csin-ping elnökkel…

A kommunista párt kongresszusa új embert állított a korrupcióellenes kampány élére. Vang Csi-seng nyugdíjba ment a Politikai Bizottságból, de a politikai karrierjének nem lett vége! A South China Morning Post értesülései szerint a veterán vezető továbbra is részt vesz a legfelső irányító csapat ülésein. Elmondhatja a véleményét, de szavazni már nem szavazhat.

Mi lesz most a feladata az új vörös császár jobbkezének? Ő lesz a diplomácia legfőbb irányítója. Ezt állítják jól értesült tudósítók Pekingben. Ez nem egészen új feladat Vang Csi-sengnek, hiszen korábban a külgazdasági főnök volt a Politikai Bizottságban. Most pedig fekete felhők gyűlnek a kínai-amerikai kapcsolatok fölött, hiszen Donald Trump beindította a kereskedelmi háborút. Egyelőre még nem vetett be komolyabb fegyvereket, de Pekingben attól tartanak: erre előbb vagy utóbb sor fog kerülni. Kereskedelmi atombombának tartják mind Washingtonban, mind pedig Pekingben azt az amerikai tervet, hogy a szellemi tulajdon ellopása miatt szankcionálják Kínát.! Vang Csi-seng alelnöknek kell elérnie azt, hogy a világ második legnagyobb gazdasága a lehető legkisebb kárral kerüljön ki az amerikai-kínai kereskedelmi háborúból. A cél pedig változatlan Pekingben: megelőzni Amerikát és meghatározó szerepet játszani a globális gazdaságban.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez