Kém kerestetik: 600 kémet keres a francia hírszerzés

A DGSE elsősorban informatikusok jelentkezését várja, de szívesen fogadják azokat is, akik valamiféle ritka nyelvet beszélnek, mint az arab, a perzsa, a török vagy az orosz.

A francia titkosszolgálat állásaira nagy a túljelentkezés, mert a munka érdekes, és a DGSE jól fizet: egy pályakezdő kém bruttó 35100 euróra számíthat évente. Ez ma versenyképes fizetésnek számít Franciaországban. A DGSE költségvetés három éve folyamatosan emelkedik, hiszen az iszlamista merényletek mindenkit rádöbbentettek Franciaországban, hogy a hírszerzés életeket menthet francia földön is. Külföldön pedig még inkább: a francia fegyveres erők vezérkari főnöke épp most hívta fel a figyelmet: a Közel-Keleten rohamosan romlik a helyzet! Szíriában, amely egykor Franciaország gyarmata volt, nem akar végetérni a 2011-ben megkezdődött polgárháború. Az Iszlám Állam ugyan elbukott, de a fanatikus iszlamista terroristák száma nem csökkent. Sőt!

Ilyen helyzetben nagy szükség van hírszerzőkre, akik képesek megelőzni az olyan terrortámadásokat, mint amikor Párizsban és környékén egyszerre nyolc helyszínen indult akció: az eredmény 130 halott és sok sebesült.  A DGSE levonta a tanulságokat és olyan modern technikai központot hozott létre Párizsban, amely képes követni a terrorfenyegetés minden formáját a világhálón. Az informatikusokat ezzel is kecsegtetik, hiszen hiába a vonzó fizetés, de számukra más állás is van. Nagy az informatikushiány Franciaországban is. Ráadásul a polgári életben kisebb a kockázat. A DGSE nem titkolja: a hírszerzés ma is életveszélyes vállalkozás! Jól mutatta legutóbb ezt a Szkripal ügy, amely egy ex-hírszerző ezredest érintett, aki az FSZB, az orosz hírszerzés árulója volt. Ma is élet és halál között lebeg, és az orvosok szerint sohasem lesz már belőle normális ember, mert az ideggáz létfontosságú agyi szerveket bénított meg.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez