Irán nem módosítja a nukleáris egyezményt

Ezt közölte telefonbeszélgetés során Hasszán Rohani elnök Macron francia államfővel. Franciaország, mely maga is aláírta az egyezményt, közvetíteni próbál az Egyesült Államok és Irán között – egyelőre nem sok sikerrel.

Hasszan Roháni iráni elnök megerősítette korábbi álláspontját: semmilyen változtatást sem hajlandó elfogadni az egyezményben, melyet hat nagyhatalom és Irán írt alá 2015-ben. Macron elnök arra próbálta rábeszélni iráni partnerét:  fogadják el azt, hogy az egyezmény 2025 után is érvényben marad, illetve hogy beleveszik Irán rakétafejlesztési programját is.

Trump amerikai elnök bírálja az egyezményt, melyet jelenlegi formájában nem tart elfogadhatónak. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Izraelben és Szaúd-Arábiában kijelentette: ha nem módosítják az egyezményt, akkor az USA fel fogja azt mondani. Mind Izrael, mind pedig Szaúd-Arábia Irán elszánt ellensége. Izraelnek már van atomfegyvere, Szaúd-Arábiában pedig a trónörökös többször is elmondta: ha Irán atomfegyvert szerez, akkor ők is mindent elkövetnek majd, hogy atombombájuk legyen. Éppen ettől tart Macron francia elnök és az iráni egyezmény többi aláírója: olyan térségben indulhat meg versengés az atomfegyverért, amely rendkívül instabil. A permanens háborúskodás különösen veszélyes lehet akkor, ha a felek nukleáris fegyverrel rendelkeznek. Egy olyan sűrűn lakott területen, mint a Közel-Kelet, az atomfegyver bevetése hihetetlenül nagy katasztrófát okozhatna, amely az egész világot befolyásolhatná már csak a várható hatalmas migránsáradat miatt is…

Fotó: az atomtárgyalások 2013-ban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez