Macront tartják a Nyugat képviselőjének Oroszországban

Ezt mondta bizalmasan egy orosz diplomata a párizsi Le Monde tudósítójának abból az alkalomból, hogy Franciaország köztársasági elnöke először tesz hivatalos látogatást Oroszországban.

Emmanuel Macron Szentpéterváron – Putyin szülővárosában – részt vesz egy gazdasági konferencián, melynek Franciaország és Japán a díszvendége. Miért tekintik Macront a Nyugat képviselőjének Moszkvában? Mert Donald Trump kiszámíthatatlan, Theresa May és Angela Merkel pedig politikailag nagyon meggyengült.

Miről tárgyalhat Macron Putyin elnökkel? A franciák tervei szerint elsősorban az iráni atomalku és az ukrajnai helyzet a két fő kérdés a diplomáciában. Ezenkívül természetesen a gazdaság fejlesztése, mert ez szívügye Macronnak éppúgy, mint Putyinnak. Iráni ügyben eltérőek Párizs és Moszkva nézetei: mindketten elvetik Trump egyoldalú döntését, mellyel kiszállt az atomalkuból. A franciák az EU álláspontját vallják: új alku kell, melyben szerepelnek Irán rakétafegyverei is. Az oroszok viszont Teherán álláspontját visszhangozzák: az aláírt egyezményt nem szabad megváltoztatni. Ukrajna esetében szemben állnak a nézetek: Párizs támogatja Ukrajna nyugati nyitását és elveti a Krím orosz annektálását, míg Putyin arra hivatkozik, hogy Ukrajnában jelentős orosz kisebbség él, és a Krímben ők alkotják a többséget. Nemrég nyílt meg a híd a Krím-félsziget és az orosz területek között: az első Kamaz teherautót maga Putyin elnök vezette…

“Sok mindenben nem értünk egyet, de sok közös érdekünk van” – hangsúlyozta Franciaország külügyminisztere Macron elnök kétnapos oroszországi látogatása előtt. A fiatal francia elnöknek ez lesz a harmadik találkozása Putyinnal, aki már 18 éve hatalmon van a Kremlben. Tavaly Putyin járt Versailles-ban, majd pedig Hamburgban a G20 tanácskozás egyik szünetében tartottak francia-orosz csúcstalálkozót. Ezzel sikerült feledtetni a kínos múltat, hiszen 2016-ban Putyin elnök Macron ellenfelét, a szélsőjobboldali Marine Le Pen asszonyt támogatta az elnökválasztáson. A franciák törvénytelen módszerek alkalmazásával is meggyanúsították az orosz elnököt, aki természetesen cáfolt. Most a kétnapos francia-orosz csúcson a jövő a téma: hogyan működhet együtt az Európai Unió Oroszországgal, melyet számos nyugati szankció sújt?

Fotó: Egy korábbi találkozó / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez