Kezdődik a futball VB – 2026-ban Kanada, az USA és Mexikó közösen rendezi a világbajnokságot

Ma kezdődik a futball világbajnokság Oroszországban. Ezt megelőzően a FIFA eldöntötte: 2026- ban az Egyesült Államok Kanadával és Mexikóval közösen rendezhet világbajnokságot.

Az amerikaiak már többször is sikertelenül pályáztak. Ezért New Yorkban a korrupcióellenes ügyészség rászállt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségre, amely ezért mélységes válságba merült.

Ha a kínaiak nem lennének, a FIFA bajban lenne

Csökkent a szponzorpénz a futball világbajnokságra, amely a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fő bevételi forrása: négy éve Brazíliában ez 1.629 millió dollár volt, idén Oroszországban viszont csak 1.490 millió dollár – közli a kínos számokat a Nielsen Sports. Korábban aranybánya volt a futball világbajnokság, most mi történhetett? Egyrészt a vébét abban az Oroszországban rendezik meg, amelyet számos nemzetközi szankció sújt és amely egy kissé páriaállam lett, miután megszállta a Krím-félszigetet 2014-ben. Kizárták a G8 nagyhatalmak közül. Igaz, hogy Trump a legutóbbi, botrányba fulladt csúcstalálkozón javasolta Oroszország visszahívását, de a többiek ezt elvetették. Oroszországnak nem jó a nemzetközi sajtója, amióta idén tavasszal a titkosszolgálat megpróbálta eltenni láb alól áruló ezredesét Nagy-Britanniában. Legalábbis a britek azt állítják, hogy az oroszok mozgatták a szálakat.

A másik ok pedig az, hogy a FIFA-nak is rossz a sajtója azóta, hogy amerikai kérésre a vezérkar egy részét letartóztatták Lausanne-ban. A korrupciós botrány, amelybe belebukott az egész vezetés, érintette a két világbajnokságot is. Mind az oroszországi, mind a katari világbajnokság kapcsán nagyon megalapozott gyanú merült fel arra, hogy az érintettek megvették a jeles eseményt, pontosabban a szükséges szavazatokat. A FIFA ennek ellenére úgy döntött: nem változtat. Marad Oroszország 2018-ban és Katar 2022-ben. Néhány szponzor erre dühösen távozott: a leghíresebb közöttük a Johnson és Johnson…

A kommunista Kínában alapelv: business first! Őket nem érdeklik az etikai problémák, csak az a fontos, hogy menjen az üzlet. A Mennyei Birodalom legnagyobb ingatlancége, a Wanda sietett belépni a főszponzorok közé. Ők összesen heten vannak: Adidas, Coca Cola, Gazprom, Qatar Airways, Visa, Hyundai/Kia és immár a Wanda. A kínai óriás médiacége megszerezte a futball világbajnokságok /2018 és 2022/ televíziós jogait 26 ázsiai országban.

A kínaiak árulják a joghurtot és a fagylaltot az orosz foci VB-n

Az oroszországi világbajnokság öt szponzora közül három kínai. A Mengniu ezért kizárólagos joggal árusíthatja a fagylaltot és a joghurtot a futball világbajnokságon Oroszországban. A két állam kapcsolata amúgy is a csúcson: Putyin szombaton kapta meg a Barátság érdemrendet Hszi Csin-ping kínai elnöktől Pekingben. Azután ketten együtt vitték a show-t a söréről híres kínai városban, Csingtaóban, ahol a Sanghaj együttműködés tartotta éves konferenciáját. Miközben a nyugatiak Kanadában egymás torkának ugrottak, a keletiek szépen fegyelmezetten követték a  Nagy Testvér párost: Hszi Csin-pinget és Putyint. Az orosz elnök persze kistestvér, hiszen Oroszország GDP-je az egytizede sincs Kínáénak. Míg Oroszország külkereskedelmében Kína abszolút meghatározó, addig a kínai listán az oroszok épphogy beférnek az első tízbe a mongolok mellett…

Nemcsak a kínaiak, de a többi ázsiai ország is aktív a futballpiacon: ma már ők a legnagyobb szponzorok a FIFA-partnerek között /39 %/. A jövőben a Közel-Kelet is beszáll majd, hiszen Katarban lesz a következő világbajnokság – véli a Nielsen Sports igazgatója, aki a BBC-nek nyilatkozott. Hosszú távra azonban csak a kínaiak játszanak. De miért fontos számukra a foci? Miért támogatja ezt az országot vaskézzel vezető kommunista párt?

70 ezer új futballpályát kívánnak Kínában építeni 2020-ig. Nagyon nyomják a női focit is, mert ott könnyebb bejutni a legjobbak közé. A sport remekül leköti az embereket, akik közül sokan igencsak frusztráltak, hiszen nemigen profitálnak Kína látványos fellendüléséből. Számukra a meccs kiváló alkalom arra, hogy kiengedjék a gőzt. Ezért a sztárcsapatok hatalmas pénzekért vesznek kiöregedett európai és latin-amerikai sztárokat, hogy szórakoztassák a nagyérdeműt. Még fontosabb persze a biznisz! A kínaiak imádnak fogadni, a futballfogadások nagy részét már a Mennyei Birodalomban kötik. Ebben hatalmas pénz van. Emiatt a korrupció nagyon is reális veszély. A BBC nemrég közölt összeállítást arról, hogy Afrikában milyen gyakran adják és veszik a meccseket. Benne vannak ebbe a sportvezetők, a bírók és persze a játékosok is. Nyilvánvaló, hogy nem Afrika az egyetlen kontinens, ahol manipulálják a meccseket…

Mindez egyáltalán nem zavarja a pekingi vezetést, amely futball világbajnokságot akar rendezni. A Tiltott Városban, ahol a kínai vezetők üléseznek, jól tudják: az olimpia után ez a legnézettebb sportesemény a világon. Olimpia már volt Pekingben 2008-ban. Pompásan sikerült a bemutatkozás: a televíziónézők százmilliói láthatták, hogy ez a Kína már nem az a Kína, amely messze lemaradva kullog a világ mögött…

A politikai akarat és a bizniszérdek tehát megvan a kínai futball világbajnoksághoz. Aligha valószínű, hogy a FIFA komolyabb akadályt gördítene ez elé, hiszen dúsgazdag szponzorokra van kilátás. Igaz, hogy a futball még nincs a csúcson Kínában, de hát Katarhoz képest valóságos foci-nagyhatalomról van szó. A nemzetközi futballbiznisz tehát jól dönt, ha Kínára tesz, hiszen az 1,4 milliárdos piac korlátlan fejlődést tesz lehetővé korunkban, amikor okostelefonon lehet követni a futball világbajnokságot, amely hamarosan megkezdődik Oroszországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez