Trump az olajár csökkentését kérte az OPEC-től – megkapja-e?

Az olajexportáló országok szervezete a hétvégén dönt arról Bécsben, hogy növelik-e a kitermelést és ezzel csökkentik az árat – ahogy ezt az Egyesült Államok elnöke kérte.

Az amerikai érdekeket Szaúd-Arábia képviseli, melynek olajminisztere pénteken találkozott az USA fő ellenfelének, Iránnak az olajminiszterével. Teherán valószínűleg kompromisszumra kényszerül, mert furcsa szövetség alakult ki az olajpiacon:

amerikai-orosz-szaúdi hármas szövetség 

Mohamed bin Szalman trónörökös mosolyogva beszélgetett a díszpáholyban Putyin elnökkel, miközben az oroszok szétzúzták Szaúd-Arábia válogatottjának reményeit a futball világbajnokságon. Nemcsak diplomáciai udvariasságból mosolygott Szaúd-Arábia tényleges vezetője, hanem mert sikerült létrehoznia az amerikai-orosz-szaúdi szövetséget, amely meghatározhatja a jövőt – és nemcsak az olajpiacon. Legalábbis is így véli a Haaretz című izraeli lap, mely szerint stratégiai együttműködés körvonalai bontakoznak a három olajnagyhatalom között.

Így nem csoda, ha a Moszkvából Bécsbe érkező Kalid al Falih szaúdi olajminiszter magabiztosan jelentette ki: lesz megállapodás az olajkvótákról az OPEC hétvégi ülésén. Ami még meglepőbb: Irán olajminisztere is a megállapodás mellé állt. Kedden még Bijan Namdar Zanganeh azt közölte: nem lesz megállapodás, mert Irán ebben nem érdekelt. Irán az OPEC harmadik legnagyobb olajtermelője és Szaúd-Arábia nagy ellenlábasa a Közel-Keleten. Amikor elfogadták azt, hogy 18 hónapig visszafogják a termelést annak érdekében, hogy az árak emelkedjenek, még érvénybe volt az atomalku, melyet Irán hat nagyhatalommal kötött meg. Időközben azonban az USA kilépett ebből. Trump közölte: újra szankciók sújtják majd Iránt. A Total olajmulti  azonnal reagált: felmondta egymilliárd dolláros fejlesztését Iránban.

Trump nemcsak az atomalkuból lépett ki, de felszólította az OPEC-et: mérsékelje az árakat! Kezdetben legfőbb szövetségese is felháborodott: Szaúd-Arábiának égetően szüksége volt a magasabb árakra, mert valamiből finanszíroznia kell Mohamed bin Szalman trónörökös gigantikus reformprogramját. Ám az USA meggyőzte Szaúd-Arábiát: teljes támogatást ígért a közel-keleti hadszíntéren. Meg is indult az offenzíva Jemenben…

Oroszországban Putyin elnök is rádöbbent: elég neki hordónként 60 dollár. Pedig Oroszország alaposan ráfizetett az olajárak mélyrepülésére: a 140 milliós állam GDP-je a 36 milliós Kanadáé alá süllyedt. /1640, illetve 1469 milliárd dollár a CIA Factbook szerint/. Trump elnök viszont megpendítette: szívesen találkozna újra Putyinnal! A botrányosan végződő kanadai G7 csúcstalálkozón belengette azt is, hogy eltörölhetik a szankciókat Oroszország ellen. Legalábbis azokat, melyeket azért hoztak, mert Oroszország annektálta a Krím-félszigetet 2014-ben. De hiszen ott az emberek többsége oroszul beszél! – mondta a Krímről az USA elnöke, aki mindig azt veszi észre a világból, ami épp az érdekében áll.

A futball világbajnokság remek alkalom volt az amerikai-orosz-szaúdi hármas szövetség létrehozására. A feladatot Mohamed bin Szalman trónörökös meg is oldhatta. Ezért a New York-i Bloomberg portál nem véletlenül céloz arra, hogy az OPEC hétvégi ülése sikerre van ítélve. Véget ér a 18 hónapos önmegtartóztatás és a termelők több olajat küldenek a globális piacra. Ahol emiatt csökkenhetnek az árak…

Trump diplomáciája sikert aratna? Rövid távon igen, de hosszú távon nagy szívás lehet belőle – figyelmeztet a Reuters. Miért? Mert a kínaiak azzal fenyegetnek, hogy az amerikai olajbehozatalt is beleteszik abba a büntetőcsomagba, amellyel Trump védővámjaira válaszolnak. Ebből az OPEC és az oroszok profitálhatnak – egy ideig. Csakhogy egyre lassul a kínaiak növekedési üteme – épp a kereskedelmi háború miatt. Akkor pedig kevesebb olaj kell! Az ÖMV főnöke Bécsben elmondta a Bloomberg tudósítójának, hogy a kereskedelmi háború az egész globális gazdaság növekedését lefékezheti. Akkor pedig hiába küld több olajat a piacra az OPEC vagy épp Oroszország vagy az USA, ha nem lesz rá kereslet. Az OPEC a hétvégén arról dönt, hogy mennyivel növeljék a kitermelést: napi 300-600 ezer hordó a várható emelkedés mértéke. De mindehhez a globális gazdaság növekedése kellene, különben befuccsol az amerikai-orosz-szaúdi hármas szövetség is, melyet Trump mosolyoffenzívája hívott életre, de kereskedelmi háborúja könnyen tönkre is teheti.

Fotó: az OPEC székháza Bécsben / Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez