EU-csúcs – megállapodás a migránsokról

Kilencórás vita után Macron francia elnök közvetítésével kompromisszum jött létre az uniós csúcson. “Az európai megoldás győzött, szemben a nemzetek közötti megegyezésekkel, melyek általában nem tartósak!” – értékelte az eredményt a francia államfő.

Az európai megoldás annyit jelent, hogy migráns központokat hoznak létre az EU területén, ahol aztán elbírálják a menekült kérelmek jogosságát.

A válságot az olaszok robbantották ki, mondván, hogy őket terheli a migránsinvázió, míg a többi uniós állam nem hajlandó az Afrikából és a Közel-Keletről érkező bevándorlóhullám fogadására. Olaszország is elfogadta a megoldást, mely tehermentesítheti Itáliát. Merkel német kancellár is megkönnyebbülést érezhet, hiszen sikerült európai megoldást találnia a súlyos válságra, mely a német kormánykoalíciót fenyegette. Horst Seehofer belügyminiszter ugyanis két hetet adott a kancellár asszonynak arra, hogy európai megoldást hozzon össze. Ellenkező esetben megkezdte volna a migránsok kitoloncolását azokba az EU-tagállamokba, ahol azok először regisztráltak. Ez komoly feszültséget okozott volna a tagállamok között. A válságot tehát egyelőre sikerült elhárítani, bár a közös megoldás körvonalai meglehetősen bizonytalanok. A tagállamoknak ugyanis önként kell jelentkezniük uniós migránsközpont létrehozására a saját területükön és nem biztos, hogy nagy lesz a tolongás…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez