Párizsban félmillió euróért pezsgőztek

Csaknem ennyi pénzt kell visszafizetnie az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciójának.

140 fős karácsonyi vacsorát rendezett a francia fővárosban az Európai Parlament szélsőjobb frakciója /ENF/ 2016-ban. 230 üveg pezsgő fogyott el. Ezenkívül karácsonyi ajándékokat is vettek szeretteiknek a képviselő hölgyek és urak – az európai adófizetők költségeire. Ez a frakció, melynek olyan illusztris tagjai vannak, mint a Rómában kormányra került Liga vagy a Bécsben koalícióban kormányzó Szabadságpárt, illetve a vendéglátó, Marine Le Pen szélsőjobboldali mozgalma, évente 3,25 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat.

A német közszolgálati portál, a Deutsche Welle közölte, hogy Brüsszelben a pénzügyi fegyelmet vizsgáló szervezet csaknem félmillió euró visszafizetésére kötelezte a frakciót. Egészen pontosan 478 ezer eurót várnak vissza a szélsőjobboldali frakciótól. Melynek tagjai különben is nagyvonalúan kezelik az európai kasszát: Marine Le Pen asszonyt és édesapját, Jean-Marie Le Pent nemrég arra kötelezték, hogy fizessék vissza azokat a pénzeket, melyeket a szabálytalanul alkalmazott asszisztenseknek fizettek ki. Brüsszelben régen bevett szokás volt, hogy a képviselők rokonaikat alkalmazták asszisztensként. A pénzt a család felvette, miközben a jeles rokont sosem látták az Európai Parlamentben. Ezt a gyakorlatot az Európai Parlament igyekszik korlátozni, és erre fizetett rá a Le Pen család két politikus tagja.

Matteo Salvini, a Liga vezére nemrég azt pedzegette, hogy a szélsőjobb frakcióból európai pártot hoz létre a 2019-es parlamenti választásokra. Olaszország belügyminisztere a migrációs kérdést akarja a zászlajára tűzni, hogy szavazatokat szerezzen a jövő évi európa parlamenti választásokon, ahol a szélsőjobb megerősödésére számítanak.

Fotó: Marine Le Pen / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez