Erdogan fasiszta államnak nevezte Izraelt, Netanjahu visszaszólt

A török elnök Izrael állam új törvényét bírálta, mely kimondja: Izrael a zsidók nemzetállama. “Adolf Hitler szelleme újraéledt. Ez egy cionista, fasiszta törvény” – hangsúlyozta Törökország ura.

Válaszul Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök sötét diktatúrának nevezte Törökországot, ahol Erdogan hatalma szinte korlátlan. Ráadásul azzal vádolta a török államfőt, hogy utasítására gyilkoltak meg embereket a kurd és a szír kisebbség tagjai közül.

A két állam viszonya különösen feszült azóta, hogy Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Ezt követően a palesztinok tiltakozó akciókba kezdtek, és ezt Törökország maximálisan támogatta. A 85 milliós Törökországnak van a legerősebb hadserege a térségben. Erdogan parancsára elfoglalták Szíria egy részét is. Szíriát Izrael kulcsfontosságúnak tekinti a saját biztonsága szempontjából. Törökország rendszeresen  egyezteti katonai terveit Oroszországgal és Iránnal. Az újabb szópárbaj azt mutatja: tovább éleződik a viszony Izrael és Törökország között, pedig nemrég még – mint az USA szövetségesei – jó kapcsolatban álltak egymással. Törökország egyre inkább vezető szerepre törekszik az iszlám világban. Erdogan elnök minden bizonnyal ezért intézett újabb támadást Izrael ellen, fasiszta államnak nevezve azt.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez