Európai-amerikai egyezség Kína ellen

Az Egyesült Államok és az Európai Unió több mint 800 millió embert jelent, a világ GDP-jének a felét, a globális kereskedelem nagyobbik részét – hangsúlyozta Donald Trump, miután megállapodott Jean-Claude Junckerrel a kereskedelmi háború felfüggesztéséről. Egyelőre tehát nem lesz 25%-os amerikai védővám az európai autókra – pedig Trump még nemrég is biztosra ígérte ezt a novemberi amerikai választások előtt.

Ehelyett a közös érdekeket hangsúlyozták a globális kereskedelemben, nevezetesen azt, hogy Kína lenyúlja a szellemi tulajdont anélkül, hogy fizetne érte.

A kínaiak nem vásárolnak többé szóját az amerikai farmerektől, akik ezért módfelett dühösek – nem Pekingre, hanem Donald Trumpra. Az amerikai elnök is érzi, hogy a farmerek ellenszenve komoly választási kudarchoz vezethet novemberben. Ezért 12 milliárd dolláros támogatási csomagot ígért nekik. Most pedig az Európai Unió nevében Jean-Claude Juncker ígérte meg, hogy a 28 tagállam több szóját vesz az Egyesült Államoktól. Trump másik sikere: a cseppfolyósított földgázból is fokozza vásárlásait Európa. Emiatt bírálta a németeket Trump, mondván: Németország Oroszország foglya, mert épül az Északi Áramlat 2 földgáz-vezeték a Balti-tenger alatt. Ráadásul mindkét fél lépéseket tesz a zéró vám irányába.

Megkezdődnek a tárgyalások, és amíg nem érnek véget, addig biztosan nem lesz amerikai védővám az európai autók ellen. A zéró vám egyébként az autókat nem érinti. Az USA berlini nagykövete előadta már ezt az elképzelést néhány hete. A Deutsche Welle közszolgálati portál beszámolt arról, hogy Grenell nagykövet találkozott a Volkswagen, a Mercedes és a BMW főnökeivel. Előterjesztett egy olyan verziót, melyet a németek örömmel hallgattak. Eszerint a zéró vám – zéró állami támogatás opció mindkét fél számára elfogadható lenne. Az ördög persze mindig a részletekben bújik meg. Ez olyannyira igaz volt, hogy Trump emberei a nyílt színen vesztek össze a részleteken. Az európaiak csak pislogtak, amikor a kemény irányvonal és a mérsékeltek egymásnak mentek Trump és Jean-Claude Juncker jelenlétében – írja a Le Monde washingtoni tudósítója.

Aki megjegyzi: ahhoz képest, hogy senki nem várt semmit a tárgyalásoktól, Jean-Claude Juncker komoly eredményt produkált. Az Európai Unió Bizottságának elnöke büszkén el is mondta a sebtében összehívott sajtóértekezleten: azért jöttem, hogy megállapodjunk, és meg is állapodtunk!

Kiutazásakor Jean-Claude Juncker még azt mondta: nem visz magával új tárgyalási javaslatot. Ehhez képest elérte, hogy Trump felfüggesztette a kereskedelmi háborút, mely sok gondot okozott már eddig is Európának /gondoljunk az acél- és alumíniumvámra, melyet nem függesztettek fel/. Az autógyárak most fellélegezhetnek. Már persze, hogyha Trump állja a szavát – fűzi hozzá maliciózusan a Le Monde tudósítója. Aki szerint Trump most az észak-koreai arcát mutatta: az ellenségeskedés után a hirtelen megállapodást.

Gondoljunk arra, hogy a tárgyalások előtt Trump Twitteren brutális gyilkosnak nevezte Jean-Claude Junckert! Aztán megállapodott vele – éppúgy, mint Kim Dzsongunnal Szingapúrban. Trump nyilván így taktikázik: brutális kijelentésekkel igyekszik meggyengíteni az ellenfelet, mielőtt megegyezne vele. Ne felejtsük el, hogy Trump nemrég még az ellenfelek közé sorolta az Európai Uniót éppúgy, mint Oroszországot és Kínát!

De mi lesz, ha Trump az iráni arcát mutatja? Mondvacsinált ürüggyel felrúgta azt az atomalkut,  amelyet öt másik nagyhatalom is aláírt az USA mellett. A következetesség nem tartozik Donald Trump legfőbb erényei közé. Az USA elnöke szívesen hagyja kétségek között vergődni partnereit és ellenfeleit. Így akarja elrejteni valós szándékait? Vagy pedig ad hoc dönt? Senki sem tudja biztosan, pedig Trump nemrég közölte: egészen 2024-ig akar a Fehér Házban maradni.

Jean-Claude Juncker mindenesetre fontosnak érezte, hogy emlékeztesse Trumpot a közös múltra: George Patton tábornok, Európa egyik legfontosabb amerikai felszabadítója egy katonai temetőben alussza örök álmát Luxemburgban. De mi lesz a közös jövővel? Komolyan gondolja Trump, hogy az 1,4 milliárd lakosú Kínával szemben az USA is csak úgy veheti fel a harcot a globális kereskedelemben, ha az Európai Unióval szövetkezik? A jövőben Trump nem törekszik majd az Európai Unió szisztematikus gyengítésére, mint eddig? A washingtoni tárgyalások sikere most erre utal, de senki sem veheti biztosra, hogy Donald Trump a jövőben ehhez tartja is magát…

Fotó: Skynews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez