Munkaidőnek számít-e az utazás alatti emailezés?

Nem tesz jót a munka és a magánélet egyensúlyának, a legtöbben azonban mégis dolgoznak munkába menet és munkaidő után is.

A jelenség, hogy a vonatokon és buszokon mindenki a telefonjával van elfoglalva, nem újkeletű. Az egyre több tömegközlekedési eszközön elérhető ingyenes wifi hálózat miatt azonban kitolódott a munkaidő is. A bristoli University of the West England által végzett kutatásban 5000 utast vizsgáltak, akik ingáznak Londonba vasúton. Megállapították, hogy 54 százalékuk munkahelyi emailek elküldésére használja a wifi-hálózatokat. Munkába menet jellemzően előredolgoznak a következő napra, hazafelé pedig azokat a feladatokat fejezik be, amelyek aznap nem fértek bele a munkaidejükbe – áll a CNN beszámolójában.

00000000000phone

Az, hogy az utazás is része lesz a munkának, kérdéseket vet fel a munka – magánélet egyensúlyát illetően. De felveti azt a kérdést is, hogy bele kell-e számítani a munkaidőbe az utazást, ha munkahelyi ügyeket intéznek közben. Dr Juliet Jain kutató szerint az okostelefonok és az internetelérhetőség miatt elmosódnak a határok, hiszen míg a ki- és becsekkolásokkal konkrétan számon lehet tartani, ki mennyit dolgozott, az utazás már elvileg munkaidőn kívül esik, akkor is, ha dolgoznak alatta.

00000000phonee

Ha a munkaadók el is ismernék az utazással töltött időt, akkor pontosabb meghatározásra lenne szükség és elszámoltathatóságra. Ez tehát új kihívást jelent, mind a munkavállalók, mind a cégvezetők szempontjából. A megoldás sürgető, hiszen így a magánéletből is egyre nagyobb teret szakít ki a munka, a következmények pedig hosszútávon kihathatnak a dolgozók teljesítményére is. Mindenkinek érdeke tehát, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez