Irán kémfőnöke megerősítette: egy volt izraeli miniszter is dolgozott nekik

Több tucat kémet fogtunk el – jelentette be Irán hírszerzési minisztere. Mahmud Alavi hangsúlyozta: kémelhárító szolgálatuk a legjobbak között van a világon.

A letartóztatott kémek között sok a kettős állampolgár. Irán nem ismer el kettős állampolgárságot. Ennek következtében minden kettős állampolgár gyanús.

Amióta Trump kilépett az atomalkuból, felerősödött a kémelhárítás. Egyre több embert tartóztatnak le kémváddal Iránban. A hírszerzés minisztere arról is beszámolt, hogy a szunnita kisebbség által létrehozott terrorszervezeteket is felszámoltak. Részleteket nem árult el. Iránban a síita iszlám az államvallás. A szunnita fanatikusok több merényletet is elkövettek az elmúlt években Iránban az Iszlám Államra hivatkozva. Még a rendszer alapítójának, Khomeini ajatollahnak a mauzóleumát is megpróbálták felrobbantani.

Irán hírszerzési minisztere mintegy futólag megemlítette: ellenőrzésünk alá vontuk egy velünk  ellenséges állam volt miniszterét is. Nevet nem említett, de az izraeli sajtó biztosra veszi: Gonen Segev egykori energiaminiszterről van szó. Az ynetnews izraeli portál felidézte fordulatos pályafutását: 1995-96-ban volt miniszter Izraelben. Ezt követően üzletember lett. Gyanús üzletekbe keveredett. 2004-ben letartóztatták, mert ecstasy tablettákat akart nagy mennyiségben Izraelbe csempészni. Börtönben ült 2007-ig. Ezt követően külföldre távozott,  Afrikában élt. Izrael kémelhárítása szerint 2012-ben lépett kapcsolatba Irán nagykövetségével Nigériában. Júniusban vádat emeltek ellene Izraelben kémkedés miatt. Ilyen magas rangú áruló még nem volt Izraelben és Iránnak sem sikerült soha ilyen magas rangú vezetőt kémkedésre használni egy ellenséges államban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez